Premium Lock Ed Nijpels: Hoe een VVD-vlegel klimaat-fanaat werd

01 november 2018Leestijd: 13 minuten
Ed Nijpels

Al dertig jaar voert Ed Nijpels het hoogste woord over milieu en klimaat. Van de eerste internationale klimaatconferentie die hij naar Noordwijk haalde, tot zijn voorzitterschap van het Klimaatberaad, de gedrevenheid bleef. Hoe onafhankelijk is hij?

Klimaatgoeroe. Ed Nijpels (68) heeft niets met die geuzennaam. Hij wijst er liever op dat hij zich met zijn passie voor milieu en klimaat al dertig jaar in goed gezelschap bevindt. ‘Lees de kersttoespraak van koningin Beatrix uit 1988. Wat zij daar zei was revolutionair.’ Nijpels doelt op een zin als: ‘Langzaam sterft de aarde en wordt het onvoorstelbare, het einde van het leven zelf, toch voorstelbaar.’

Plundert Nijpels de portemonnee van de burger?

Critici daarentegen menen dat Nijpels Nederland juist al dertig jaar opzadelt met al te alarmerende verhalen en niet te vergeten torenhoge kosten. Destijds luidde hij de noodklok over zure regen, nu over de opwarming van de aarde. Dat het met die zure regen uiteindelijk wel meeviel, vindt hij geen ondermijning van zijn geloofwaardigheid als ‘klimaatgoeroe’.

Dit is het coververhaal van de nieuwe Elsevier Weekblad, die nu in de winkel ligt

Cover Elsevier Weekblad editie 44 2018

‘Dat zure regen geen probleem meer is, komt doordat we maatregelen hebben genomen,’ zegt Nijpels in gesprek met Elsevier Weekblad. En dat hij de portemonnee van de gewone man gaat plunderen, ontkent hij in datzelfde interview. Bestrijding van de opwarming zal de Nederlandse burgers ‘maar 55 cent per dag’ kosten, 200 euro per jaar.

‘Surrealistisch’, noemen critici het doen en laten van de voorzitter van het Klimaatberaad. Toen hij eind september een rammelend klimaatakkoord presenteerde dat zo vaag was dat het niet door te rekenen viel, bracht hij het toch als een succes. Gesproken wordt over ‘een onemanshow’. ‘Een propagandist’ bovendien, die de economie ‘kapot aan het maken is’, zeggen tegenstanders.

Kenners van het politieke spel daarentegen roemen de ‘dartele’ Nijpels als wegbereider. Al dertig jaar. ‘Types als hij zijn nodig om dingen los te trekken. Anders gebeurt er in dit land niets. Iedereen staat op de rem, hij geeft gas. Tja, en dan vliegt hij misschien ook wel eens uit de bocht.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw