Zo vond politie van moord verdachte Jos Brech (video)

27 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Jos Brech (55) is verdachte in moordzaak Nicky Verstappen. Foto: Politie.

Jos Brech (55), die werd gezocht voor betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen in 1998, is zondagmiddag aangehouden in de Spaanse regio Castelltercol. Elsevier Weekblad maakt een reconstructie van de zoektocht.

Brech werd ‘zo’n 50 à 60 kilometer’ van de Spaanse stad Barcelona in een veld in de kraag gevat door de Spaanse politie. Hij woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen.

Lees ook: Doorbraak moordzaak Verstappen toont grote waarde NFI

Dat zei Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, zondag. Hij en de familie werden zondag bijgepraat over de aanhouding. De familie heeft opgelucht op de arrestatie gereageerd. Volgens De Vries heeft Brech niets gezegd tegen de Spaanse politie.

Spaanse politie deelt videobeelden

De elfjarige Verstappen verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. De zoektocht naar de dader heeft twintig jaar geduurd. Politie en justitie verdenken Brech van moord of doodslag, een zedendelict en ontvoering.

De Spaanse politie verspreidde maandag beelden van de arrestatie op Twitter. ‘Zo hebben we in meer dan twintig jaar een van de meest gezochte mannen in Nederland vastgehouden. De vermeende dader van het seksueel geweld en de moord op een 11-jarig kind was een deskundige in survival en gevestigd op een berg in de buurt van Castelltercol,’ staat in het bericht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer over misdaad? Bekijk hier feiten en cijfers: Opvallende daling aantal moorden in eerste helft 2018

B. moet instemmen met uitlevering

Hoe snel Brech aan Nederland kan worden uitgeleverd, hangt volgens De Vries af van de mate van medewerking van de verdachte. ‘Het hangt ervan af of hij instemt met de uitlevering. Als hij zich ertegen verzet, dan moet de rechter erover oordelen. Eventueel verzet kan er dus toe leiden dat het wat langer zal duren.’

De klopjacht begon vorige week woensdag toen de politie een DNA-match meldde in de zaak. Die match was naar voren gekomen uit een grootschalig DNA-onderzoek dat de politie eind februari 2018 hield. Hierbij werden 21.500 mannen in Heerlen, Brunssum en Landgraaf uitgenodigd hun DNA af te staan voor een verwantschapsonderzoek.

Spullen opgestuurd na vermissing

De politie meldde vorige week woensdag tijdens een persconferentie dat er een directe link is tussen Brech en de sporen op het lichaam van Nicky. Maar de man uit Simpelveld was sinds februari in het buitenland en sinds april vermist. Vanwege zijn vermissing had zijn familie spullen naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd voor DNA-onderzoek. Sinds juni zocht de politie in het geheim al naar Brech.

Brech is ooit als passant gehoord in de zaak, maar was tot de match nooit serieus in beeld. In 2017 was hij ook al opgeroepen om DNA af te staan, maar daaraan gaf hij geen gehoor.

Lees ook: DNA-onderzoek zorgt voor doorbraken in spraakmakende moordzaken

De politie kwam Brech uiteindelijk op het spoor na een tip van een Nederlandse getuige die in de regio woont. Deze getuige gaf zaterdag bij De Telegraaf aan dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die woensdag op de persconferentie waren getoond en de mediaberichten van de afgelopen dagen.

Het plaatsje Castelltercol in Spanje (ANP)

‘Niet verwilderd, keurige man’

Het bosrijke gebied werd zondag bezocht door een speciaal geformeerd team. Brech hield zich volgens de krant op in een tentje in het bos, vlak bij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune waar de tipgever ook lange tijd woonde.

Brech werd aangehouden toen hij naar buiten ging om brandhout te kappen. De opsporingsdiensten vermoeden dat hij sinds zijn verdwijning in februari door Europa heeft gereisd en verbleef in verlaten woningen. Hij heeft mogelijk gewerkt in ruil voor voedsel. Onder de eigendommen van Brech trof de Spaanse politie veel gereedschap waarmee hij in de wildernis kon overleven, zoals visgerei, een boek over eetbare planten, gedroogd voedsel, laarzen en bergkleding en allerlei soorten batterijen.

‘Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar,’ vertelt de tipgever in de krant. ‘Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man.’

‘Opgelucht dat hij is gepakt’

De Nederlander zegt leuk met Brech gesproken te hebben, ‘maar toen het nieuws over hem bekend werd, kreeg ik er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien, en vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? Zeker weten, antwoordde hij.’

Zaterdag nam de 46-jarige man contact op met de politie en heeft een klein uur gesproken met een rechercheur. ‘Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen.’ Dat was spannend, zegt hij. Vooral omdat hij bang was dat Brech tijdig onraad zou ruiken. ‘Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt.’

Brech kwam niet terug om moeder te begraven

Volgens De Vries heeft Brech zich bewust schuilgehouden in het Spaanse dorp. Hij is daar weloverwogen naartoe gevlucht, zegt De Vries.

‘Jos wist heel goed dat hij werd gezocht. Hij is ook niet naar Nederland gegaan toen zijn moeder overleed en wist dat hij voor DNA-onderzoek naar Nederland moest komen,’ zei De Vries op NPO Radio 1. Hij houdt er rekening mee dat Brech zich beroept op zijn zwijgrecht. ‘Op de bewuste avond was hij op 100 meter afstand. Ik kan me niet voorstellen dat hij nog met een verhaal komt dat dit kan ontzenuwen.’

Volgens De Vries heeft Brech nog geen advocaat.