Opvallende daling aantal moorden in eerste helft 2018

04 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Politie is aanwezig in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de 41-jarige Reduan B. werd doodgeschoten. ANP

Het moordcijfer lijkt na de uitschieter omhoog van vorig jaar weer fors te dalen. In de eerste helft van dit jaar werden 48 mensen het slachtoffer van moord of doodslag. In de eerste helft van 2017 waren het er 71. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Elsevier Weekblad, dat in 1992 begon het aantal moorden in één jaar te registreren.

In 2017 werden in totaal 160 moorden gepleegd. Dat waren er 52 meer dan de 108 in 2016, toen het absolute laagterecord in een kwart eeuw.

Tot nu toe zijn er 7 liquidaties gepleegd. Dat is met 14,5 procent van het totale aantal moorden een hoog percentage. Vorig jaar lag dat percentage op 10. Schokkend was de moord op 29 maart in Amsterdam-Noord op de broer van de kroongetuige tegen de Mocro-maffia. De 41-jarige Reduan Bakkali – een hardwerkende vader van twee jonge kinderen – werd in zijn kantoor  doodgeschoten. De schutter werd al snel aangehouden en heeft bekend.

Cover Elsevier Weekblad 03Lees hier het volledige Moordoverzicht van Elsevier Weekblad met alle cijfers van 2017

Twee mannen met bivakmutsen

Ook schokkend was de dodelijke schietpartij in een buurtcentrum in de wijk Kattenburg, ook in Amsterdam. Twee mannen met bivakmutsen waren op zoek naar iemand anders en schoten de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchiki dood. Meestal gaat het bij liquidaties om afrekeningen in het drugsmilieu en ruzie over onderschepte of verdwenen partijen drugs.

Het aantal moorden door ‘verwarden’ lijkt licht te dalen, maar blijft zorgwekkend hoog. Zeker 7 levensdelicten zijn gepleegd door verdachten met een psychiatrische stoornis. Dat is 14,5 procent. In 2017 ging het om ten minste 19 zaken. Dat was 12 procent van het totaal, een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Toen ging het om zo’n 10 procent.

Partnerdoding: iets meer dan 30 procent

In vijftien zaken was sprake van partnerdoding. Dat is met iets meer dan 30 procent een hoog percentage. Sinds 1992 ligt dat cijfer gemiddeld rond de 20 procent.

Zoals altijd zijn de meeste moorden gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen tot nu toe 7 slachtoffers. In heel 2017 waren het er 16. In Rotterdam ging het om 5 slachtoffers. Daar waren het vorig jaar in totaal 13.

Met 48 slachtoffers tot nu toe zou het laagterecord van 108 in een heel jaar wel eens kunnen sneuvelen. Na de trendbreuk van vorig jaar (een onverwachte stijging) zou dat opnieuw een trendbreuk zijn.

In de periode 1992-2016 zijn 4.974 moorden gepleegd. Dat zijn er gemiddeld 199 per jaar. In de jaren negentig lag dit gemiddelde met 250 veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar.  Ruwweg 80 procent van de zaken wordt opgelost.