Wilders ontevreden met ‘islamknuffelende’ reactie kabinet op Pakistan

24 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Geert Wilders in de Tweede Kamer - Foto: ANP

Geert Wilders (PVV) heeft het volste recht om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te organiseren, vindt premier Mark Rutte (VVD). Maar hij zou het ‘zelf niet doen’.

Tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad werd Rutte bevraagd over de wedstrijd, die ergens in de komende maanden wordt gehouden. Rutte vraagt zich af welk doel het dient, maar benadrukt vrijdag wel dat de plannen van Wilders onder de vrijheid van meningsuiting vallen, en daarom gewoon mogen. ‘Behalve de begrenzing in de wet is er ook je eigen beschaving, persoonlijke opvattingen. Niet alles wat gezegd mág worden, hoeft gezegd te worden. Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen,’ aldus de premier.

Pakistanen furieus over Mohammed-cartoonwedstrijd

Twee maanden geleden kondigde Wilders aan dat hij later dit jaar een cartoonwedstrijd wil houden over de islamitische profeet Mohammed. Wanneer het precies moet gebeuren, is nog niet bekend, maar hij zou inmiddels al zo’n tweehonderd inzendingen binnen hebben. De beste cartoons worden door Wilders en een nader te noemen jury geselecteerd. De overige cartoons wil Wilders bundelen in een ‘blad à la Charlie Hebdo‘, verklaarde hij in juli. Het satirische Franse tijdschrift publiceerde ook diverse keren Mohammed-cartoons, en moest dat in januari 2015 bekopen met een aanslag door islamitische terroristen op de redactie, waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten.

De wedstrijd wekte de woede van duizenden Pakistanen, die de afgelopen weken de straat op gingen om te demonstreren tegen de plannen van Wilders en tegen Nederland. Ook de Pakistaanse regering verwijt Wilders de islam in een kwaad daglicht te willen stellen. De cartoonwedstrijd is volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een ‘verschrikkelijk en schandelijk plan’. Het land riep eerder de hulp in van andere islamitische landen, en zou de kwestie ook bij de Verenigde Naties (VN) onder de aandacht willen brengen.

‘Ook moslims moeten dikke huid hebben’

Rutte wijst erop dat gelovigen in een westerse samenleving ‘gebaat zijn bij een dikke huid’. ‘Ik ben zelf christelijk, mijn symbolen worden dagelijks belachelijk gemaakt. Ik moet tegen een stootje kunnen, moslims moeten tegen een stootje kunnen. Dat hoort bij een westerse samenleving met de vrijheid van meningsuiting.’

Eerder op de dag liet minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken weten dat hij de regering van Pakistan en andere islamitische landen duidelijk gaat maken dat de Nederlandse regering zelf niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd, maar dat deze is georganiseerd door een individueel Kamerlid. Ook wil Blok overbrengen dat het kabinet ‘respect heeft voor andere geloofsovertuigingen’.

Dit tot grote ergernis van Wilders, die vindt dat Nederland wordt geregeerd door ‘bange islamknuffelaars die daar ook nog eens respect voor hebben’. ‘De reacties en dreigementen uit Pakistan tonen aan dat islam en vrijheid niet samengaan. De reacties van Rutte en Blok tonen aan dat we bestuurd worden door bange islamknuffelaars die daar ook nog eens respect voor hebben. Ongelooflijk,’ aldus de PVV-leider vrijdag tegenover De Telegraaf. ‘De contest is overigens niet bedoeld om te provoceren, maar om te laten zien dat we niet marchanderen met onze vrijheid.’

Ook zegt Blok, die de cartoonwedstrijd van Wilders ‘weinig smaakvol’ noemde maar ook vindt dat hij gewoon moet kunnen worden gehouden, dat de wedstrijd gevolgen kan hebben voor de veiligheid van Nederlanders in het buitenland.