Veteranen: Rutte, haal lichamen militairen terug

01 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan het United Nations Memorial Cemetery in Korea (UNMCK) in Busan, in 2016. - ANP

Veteranen uit de Korea-oorlog vragen premier Mark Rutte (VVD) zich ervoor in te spannen om de stoffelijke resten van achtergebleven en vermiste Nederlandse soldaten terug te krijgen.

Dat meldt het AD woensdag.

Nu Noord-Korea de stoffelijke resten van 55 Amerikaanse soldaten heeft overhandigd aan de Verenigde Staten, hoopt de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) dat ook vijf verdwenen Nederlanders 65 jaar na dato een fatsoenlijk afscheid kunnen krijgen.

‘We hebben goede hoop dat zij kunnen worden begraven bij hun maten op de militaire begraafplaats in het Zuid-Koreaanse Busan,’ zegt Paul Gommers, voorzitter van de VOKS.

Het gaat om de stoffelijke overschotten van vijf Nederlandse militairen. In de brief wordt Rutte opgeroepen om op politiek en diplomatiek niveau contact te zoeken met het regime in Pyongyang om de resten van de vijf vrij te geven. ‘Pas dan kan hun familie eindelijk op waardige wijze afscheid nemen van hun dierbare,’ zegt Gommers.

Rutte laat weten ‘heel veel begrip te hebben voor de wens van de Korea-veteranen’ en dat een van zijn adviseurs de briefschrijvers binnenkort zal uitnodigen voor een gesprek. Hij tekent daarbij wel aan dat het terughalen van de resten ‘waarschijnlijk niet eenvoudig te realiseren is’.

Wie zijn de gevallen militairen?

Sergeant Cornelis van der Snepscheut (27)

Geboren op 25 juni 1924 in het Belgische grensplaatsje Moll. Raakte vermist op 18 juli 1951.

 

Soldaat Johannes Moonen (22)Geboren op 22 juni 1930 in Vlijmen (Noord-Brabant).
Raakte vermist op 29 september 1952.

 

Soldaat Johannes Knaap (29)

Geboren op 27 juni 1923 in Den Haag.

Raakte vermist op 18 maart 1953.

 

Soldaat Tijs Deegmulder (23)

Geboren op 26 september 1928 in Amsterdam.

Het gesneuvelde lichaam van soldaat Deegmulder bleef achter op het slagveld bij een aanval op 22 december 1951 op Silver Star Hill.

 

Soldaat Franciscus Lamberti (22)

Geboren op 2 mei 1929 in Maastricht.

Stierf in gevangenschap op 1 juni 1951, nadat hij gevangen was genomen door de Noord-Koreanen.

 

 

Volgens Gommers waren de vijf ingedeeld bij de Amerikaanse 2e infanteriedivisie en vochten ze in Amerikaanse uniformen. Het is volgens hem mogelijk dat het bij de 55 nu vrijgegeven resten ook om Nederlanders gaat. Hij hoopt dat dat met DNA-onderzoek is te achterhalen.

Robert Stiphout sprak voor Elsevier Weekblad Nederlandse veteranen uit de Korea-oorlog. Hun verhalen lees je in De bloedigste oorlog. Bestel het boek hier. 

De oorlog begon in 1951 toen het communistische Noord-Korea onverwacht het pro-westerse Zuid-Korea binnenviel en grotendeels veroverde. Een VN-troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten greep in.

Relatie tussen Amerika en Noord-Korea is verbeterd

Nederland leverde ruim 4.700 militairen voor de missie. Van hen lieten er 122 het leven. In Noord-Korea bevinden zich naar schatting nog zo’n 5.000 stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen.

Hoewel er in 1953 een wapenstilstand kwam, is de vrede nooit getekend. De relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is de laatste maanden wel verbeterd na de top op 12 juni tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim zegde toe te zullen werken aan nucleaire ontwapening.

Als het aan de VOKS ligt, worden de resten van de vijf militairen begraven op de VN-erebegraafplaats Tanggok bij Busan (Zuid-Korea), waar 117 andere Nederlandse militairen begraven liggen.

Vandaag krijgen de 55 Amerikaanse militairen een afscheidsceremonie. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea zal ook een krans leggen.

Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Lees hier alles over het geheime leven van Kim Jong-un.