duitsland

‘Gewonde Nederlander is er slecht aan toe na mesaanval Lübeck’

21 juli 2018

Een van de Nederlanders die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in een bus in het Duitse Lübeck, ligt in het ziekenhuis en is er slecht aan toe. De dader is een 34-jarige Duitser van Iraanse afkomst, en zijn motief is vooralsnog onbekend.

In de Leeuwarder Courant doet een Friese vrouw, die getuige was van de aanval, haar verhaal. Zij was met de twee mannen van 21, die beiden gewond raakten bij de aanval, en nog een vriend uit Friesland op vakantie in Hamburg. Ze kennen elkaar van de middelbare school. Ten tijde van de aanval gingen ze een dagje naar het strand.

Volle bus

De vrouw stond met de rest van het gezelschap in het midden van de volle lijnbus van Lübeck naar Travemünde, toen de dader met de rugzak langsliep. Zij voelde de tas bij haar been, en voelde dat hij heet was. Ze verklaart toen naar de buschauffeur te zijn gerend om hem te waarschuwen, en toen ze zich omdraaide zag ze een mes.

Andere passagiers verklaarden dat de man in de bus plotseling een keukenmes tevoorschijn haalde en willekeurig op mensen begon in te steken. De chauffeur stopte de bus onmiddellijk en opende de deuren, waardoor aanwezigen konden vluchten. Passagiers slaagden er toen in de man te overmeesteren en hem over te dragen aan de politie.

Dader beroept zich op zwijgrecht

De dader verwondde in totaal tien mensen en had ook nog een rugzak met mogelijk brandbaar materiaal bij zich. Vijf van de tien mensen, onder wie een van de Nederlanders, werden naar het ziekenhuis gebracht en zijn er ernstig aan toe. Volgens de vrouwelijke getuige ligt haar vriend op de intensive care.

Over zijn motieven wil het Duitse Openbaar Ministerie nog geen duidelijke conclusies trekken. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een terreuraanslag, maar kan er tegelijkertijd niets worden uitgesloten.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.