Nucleair arsenaal

Minister Blok hoopt op afbouw kernwapens na Helsinki

16 juli 2018

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken hoopt dat de top tussen de presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin in Helsinki de opmaat is naar goede afspraken over de afbouw van kernwapens. ‘Als dat uit deze top komt, dan zou dat winst zijn,’ zei hij na overleg met zijn EU-collega’s in Brussel.

Donald Trump is lomp, grof­gebekt en in bijna alle opzichten ‘onpresidentieel’. Maar hij boekt wel successen, in binnen- en buitenland. Werkt zijn onorthodoxe aanpak van dreigen en draaien dan toch?

‘Het is sowieso goed dat de twee grootmachten met elkaar praten. Het zijn natuurlijk landen met grote kernwapenarsenalen en dat is een wereldwijde zorg. Ook voor Nederland is het van belang dat er goede afspraken over worden gemaakt.’

De minister zei benieuwd te zijn of de Amerikaanse president Trump tegenover zijn Russische collega ook de ‘gevoelige’ punten op tafel heeft gelegd. ‘De inmenging in Oekraïne, in Syrië en natuurlijk heel belangrijk: medewerking aan de vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Het is echt van belang dat je ook benoemt wat er niet goed is aan Russische kant.’ Als er over de zaak MH17 is gesproken, krijgt Blok dat van de Amerikanen te horen, zei hij.

Uit contacten met zijn Amerikaanse ambtgenoot Mike Pompeo concludeert Blok dat er echt geen sprake is van vijandschap tussen Nederland en de Verenigde Staten, maar ‘gelukkig van heel veel dat ons bindt’, besloot de minister.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.