Den Haag

Links en ngo’s zetten druk op kabinet: zet Afghanen niet uit

30 mei 2018

Non-gouvernementele organisaties (ngo’s) willen de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afghanistan tegengaan. Ze krijgen daarbij steun van de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA. Het kabinet heroverweegt binnenkort of Afghanistan veilig is of niet, de Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie.

Twaalf ngo’s, waaronder Unicef, Amnesty International, Oxfam Novib, Vluchtelingenwerk en Save the Children plaatsten woensdag tientallen vliegers – vliegeren is populair in Afghanistan – op Het Plein in Den Haag. Ook overhandigden ze een petitie aan SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die de oproep steunt. Afgelopen weekeinde gingen in steden als Utrecht, Leiden, Deventer en Wageningen al mensen de straat op om actie te voeren tegen de voorgenomen uitzetting van Afghanen. Op Twitter protesteren mensen onder de hashtag #stuurzenietterug.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Nederland is Afghanistan veilig, volgens ngo’s is land in oorlog

Officieel beschouwt Nederland Afghanistan als een veilig land, waardoor het toegestaan is om asielzoekers uit dat land terug te sturen. In maart besloot de Raad van State dat nadat een Afghaanse asielzoeker een rechtszaak tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) had aangespannen. Bij die zaak werd hij ook al gesteund door diverse ngo’s. Zij eisen dat het terugsturen van Afghanen een halt wordt toegeroepen: het land is in oorlog, vinden zij. Vorig jaar werden negentig Afghanen uitgezet.

Een woordvoerder van Amnesty International noemde Afghanistan onlangs ‘op Syrië na het onveiligste land ter wereld’. Moslimextremistische groepen als de Taliban, Islamitische Staat en andere jihadisten pleegden er dit jaar al zeker twintig grote aanslagen, waarbij honderden doden vielen. De meest recente had vorige week plaats in de hoofdstad Kabul, toen zestien mensen omkwamen bij een aanslag op een bus.

De terugkeer van Afghanen uit Europa werd tot 2016 vaak niet toegestaan door de Afghaanse regering. Twee jaar geleden sloten de Europese Unie en Afghanistan een deal: tot 2020 krijgt het Aziatische land elk jaar 1,3 miljard euro als het uitgeprocedeerde asielzoekers en economische migranten terugneemt.

D66 en ChristenUnie willen nieuw ambtsbericht kabinet afwachten

Vermoedelijk komt het ministerie van Buitenlandse Zaken binnenkort met een nieuw ambtsbericht, waarin het kabinet bepaalt of Afghanen mogen worden uitgezet. Tot het zo ver is, mogen de uitzettingen volgens VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid doorgaan.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie zitten met de situatie in hun maag, en kondigden in maart al aan dat ze eerst het ambtsbericht van Buitenlandse Zaken willen afwachten. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie.

Raad van State geeft kabinet gelijk in kwestie asielzoekers

De Raad van State deed donderdag ook een uitspraak over de positie van statushouders die al eerder asiel hebben gekregen in Bulgarije, Griekenland en Italië. Vier asielzoekers die in deze landen een verblijfsvergunning kregen, waren naar Nederland doorgereisd. Zij vinden de situatie in de drie Zuid-Europese landen dusdanig slecht dat ze van mening zijn dat ze niet kunnen terugkeren en wilden dus een verblijfsvergunning in Nederland.

Lees het commentaar van Carla Joosten

Juiste koers: asielzoekers terugsturen naar doorreisland

De vier asielzoekers kregen van de Raad van State geen gelijk: uit ‘eigen ervaringen’ van de vreemdelingen en recente rapporten en informatie over Bulgarije, Griekenland en Italië blijkt volgens de bestuursrechter niet dat de situatie er te slecht voor ze is.

De statushouders hebben ‘op papier onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van deze landen toegang tot werk, onderwijs, zorg, huisvesting’ en de ‘mogelijkheid om te integreren’. Hoewel discriminatie en de taalbarrière volgens de Raad van State die toegang kunnen bemoeilijken, betekent dat niet dat de situatie ‘onmenselijk of vernederend’ voor hen is. Daarom hoeft staatssecretaris Harbers hun asielaanvraag niet te beoordelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.