Amerikanen laten ‘Mother of all Bombs’ vallen op IS in Afghanistan

13 april 2017Leestijd: 2 minuten

Een primeur voor de Amerikanen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Voor het eerst hebben de Verenigde Staten een zogenoemde MOAB-bom ingezet tegen de terroristen.

Het gebeurde in de Afghaanse provincie Nangarhar. Daar liet een Amerikaans militair toestel de zogenoemde ‘moeder van alle bommen’ vallen.

Grootste niet-nucleaire bom

Het gaat om een ‘Massive Ordnance Air Blast’ (MOAB, in de volksmond ook wel Mother of all Bombs genoemd). Het is een van de zwaarste niet-nucleaire explosieven in het Amerikaanse arsenaal, en de kracht ervan wordt soms vergeleken met een kleine nucleaire bom. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is de bom nog niet eerder gebruikt in een gevechtssituatie.

De aanval van donderdag was gericht op Afghaanse grotten die in gebruik zouden zijn bij IS. Volgens Amerikaanse militairen heeft IS zijn verdediging in Afghanistan versterkt met ‘geïmproviseerde explosieven, bunkers en tunnels’, zo meldt het Amerikaanse ministerie in een verklaring. De MOAB zou de ‘juiste munitie’ zijn om dit type obstakels aan te pakken. Bij de aanval zijn volgens het Afghaanse ministerie van Defensie zeker 36 jihadisten gedood.

Minimaliseren militaire slachtoffers

De bom zou ook zijn ingezet om de kans te minimaliseren dat er slachtoffers vallen onder Amerikaanse en Afghaanse militairen die in het gebied actief zijn. Ook zou er volgens de Amerikaanse regering alles aan zijn gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het Amerikaanse leger schatte vorig jaar dat er 1.000 tot 3.000 leden van IS actief zijn in Afghanistan. Vaak zijn het overlopers die eerder bij de Taliban hoorden. Er is vooralsnog geen informatie over het effect van de bom van donderdag.