Haatimam Jneid duikt op in Amsterdam

28 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Omstreden imam Fawaz Jneid tijdens een zitting over het gebiedsverbod dat toenmalig minister van Veiligheid en Justitie hem oplegde voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt een preek die de Haagse ‘haatimam’ Fawaz Jneid hield in Amsterdam. Maatregelen worden niet uitgesloten, meldt een woordvoerder.

Het Parool meldde maandag dat de imam afgelopen vrijdag een preek hield in de eveneens omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West. Dat blijkt uit een video van ruim veertig minuten die Jneid zelf op internet heeft gezet. In de preek klaagt Jneid dat moslims ‘overal worden aangevallen’.

Artikel gaat verder onder de video:

Vrijdag preek 25-05-2018

Posted by ‎Sheikh Fawaz Jneid Fansمحبو الشيخ فواز جنيد‎ on Friday, May 25, 2018

Een woordvoerder laat weten dat de NCTV ‘in nauw contact’ staat met de gemeente Amsterdam. ‘Als het noodzakelijk is, worden er maatregelen genomen, altijd in goed overleg met andere betrokken partijen.’

Afshin EllianLees ook deze verrassende column van Afshin Ellian: 

Mijn speciale band met haatimam Fawaz Jneid

Jneid is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Vorige zomer kreeg hij een gebiedsverbod, omdat hij illegale gebedsbijeenkomsten hield in de islamitische boekhandel van de stichting Qanitoen. Jneid is ook onder moslims omstreden. In 2016 werd hij de salafistische as-Soennah-moskee uitgezet, omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke boete.

Onderzoek naar gebiedsverbod in Amsterdam

Tegen het gebiedsverbod in Den Haag is Jneid in hoger beroep gegaan. De Raad van State doet woensdag uitspraak in die zaak. De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil naar aanleiding van Jneids optreden op vrijdag onderzoeken of hij ook in de hoofdstad een gebiedsverbod kan krijgen.

Leven als de Profeet: Nikki Sterkenburg beantwoordt vijf vragen over salafisme

Jneid kwam voor het eerst in opspraak in 2004 toen hij in een preek filmmaker Theo van Gogh en politicus Ayaan Hirsi Ali de dood toewenste. Ook kwam hij in botsing hij met de toenmalige voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch. Jneid noemde hem ‘afvallig en een schijnpoliticus’. Onlangs kwam hij weer in het nieuws toen een video uit januari van dit jaar opdook waarin hij even dreigende taal sprak tegen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

VVD-Kamerlid Arno Rutte zei in een reactie tegen Elsevier Weekblad dat het lastig is om iemand als Jneid het land uit te zetten omdat hij een Nederlands paspoort heeft en je dat niet zomaar kunt afpakken. Jneid heeft de Syrische en de Nederlandse nationaliteit. Iemand uitzetten kan alleen als hij bijvoorbeeld in buitenlandse krijgsdienst gaat of zich aansluit bij een organisatie die een groot gevaar vormt voor de Nederlandse veiligheid. Eerder gebeurde dit met vijf Nederlanders die zich hadden aangesloten bij terreurorganisatie Islamitische Staat.

Rutte ziet wel voldoende grond om Jneid te vervolgen voor haatzaaien. Dat is tot nog toe niet gebeurd.

Lees ook de column van Gerry van der List: Als ze niet oproepen tot geweld, mogen ook salafisten zich vrij uiten