Arno Rutte (VVD): ‘Haatimams als Jneid keihard aanpakken’

26 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Haatimam Fawaz Jneid - Foto: ANP

De radicale imam Fawaz Jneid heeft zich in januari via een Facebookvideo zeer dreigend uitgelaten over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zou bijval hebben gekregen van twee andere imams.

De Telegraaf meldt maandag dat Jneid in de video bijna een uur lang fulmineert over Aboutaleb. Zo zou de burgemeester iemand zijn die ‘de islam haat en bestrijdt’ en verzuimde hij de Mohammedcartoons uit Denemarken te veroordelen. Volgens Jneid is Aboutaleb ook tegen islamitische scholen en moskeeën. Gevreesd wordt dat radicale moslims de video kunnen opvatten als een vrijbrief om Aboutaleb iets aan te doen.

Jneid is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te beginnen in Den Haag. De gemeente heeft dit al een paar keer verhinderd. Vorig jaar zomer kreeg hij een gebiedsverbod, omdat hij illegale gebedsbijeenkomsten hield in de islamitische boekhandel van stichting Qanitoen. Jneid is zo radicaal dat hij in 2016 de salafistische as-Soennah-moskee uit werd gezet, omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke boete.

Aboutaleb noemde zich ‘beetje salafist’

De uitspraken van Jneid zijn opvallend, omdat juist Aboutaleb zichzelf eind december bestempelde als salafist, door te zeggen dat iedere moslim een beetje salafist is. ‘Ik heb ook weleens gezegd: ik ben een jihadist,’ zei Aboutaleb in een interview met het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. ‘Ik sta elke dag om zeven uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm.’

Bij zijn uitspraken krijgt Jneid bijval van een andere haatimam uit Den Haag, El Alami Amaouch en Abdelhamid Ainelhayat uit Helmond. De toespraak is bekend bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Aboutaleb wordt beveiligd.

Lastig om dit soort types uit te zetten

VVD-Kamerlid Arno Rutte ‘voelde een enorme schrik en woede’ toen hij het bericht vanmorgen las. ‘Deze man kun je op zoveel fronten straffen. Als ik dit lees, dan komt het op mij over alsof hij zich absoluut schuldig heeft gemaakt aan haatzaaien en bedreiging. Het is natuurlijk dramatisch dat dit gebeurt en dat Aboutaleb überhaupt moet worden beveiligd.’

Het is lastig om dit soort types uit te zetten, zegt Rutte, omdat je een Nederlands paspoort niet zomaar kunt afpakken. Dat kan alleen als iemand zich bijvoorbeeld aansluit bij buitenlandse krijgsdiensten of een organisatie die een groot gevaar vormt voor de Nederlandse veiligheid. Eerder gebeurde dit wel met vijf Nederlanders die zich aansloten bij Islamitische Staat.

Rutte pleit voor een harde aanpak van Jneid op basis van zijn uitspraken in het filmpje. ‘Aanpakken en opsluiten. Mijns inziens heeft het Openbaar Ministerie genoeg gronden om deze man op te pakken. Op basis van een veroordeling moeten we dan kijken hoe we zijn paspoort kunnen afnemen.’ Hij pleit niet voor een aanpassing van de wet. ‘Volgens mij hebben we met een veroordeling voldoende grond om deze man uit te zetten.’ Fawaz heeft naast de Nederlandse ook de Syrische nationaliteit.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma: ‘Deze uitspraken zijn zeer bedreigend en onacceptabel. Met dit soort uitspraken proberen ze onze jongeren te vergiftigen met hun antidemocratische leuzen. Het CDA heeft al eerder aangegeven dat dit soort haatpredikers geen podium mogen krijgen en daar wordt door het kabinet werk van gemaakt.’