Zo reageert kabinet op Twitter-dreigement van Trump over Douma

11 april 2018Leestijd: 4 minuten
Donald Trump - Foto: AFP

Het kabinet is niet blij met een eventuele Amerikaanse aanval op Syrië. Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken laat woensdag weten dat de Amerikanen Nederland in elk geval niet om steun hebben gevraagd bij een dergelijke aanval. Partijen in de Tweede Kamer vinden dat de resultaten van een onderzoek naar de ‘gifgasaanval’ onlangs in Douma moeten worden afgewacht alvorens te vergelden.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump woensdagochtend op Twitter aankondigde dat zijn raketten eraan komen, heerst paniek.

Trump noemde de Syrische leider Bashar al-Assad een ‘beest dat zijn volk met gas ombrengt’, en ‘daarvan geniet’. ‘De Russen zeggen alle raketten te zullen neerhalen die worden afgevuurd op Syrië. Bereid je voor Rusland, want ze zullen komen,’ twitterde de president woensdag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Douma omsingeld door troepen van Assad

De mogelijke Amerikaanse aanval zou een represaille zijn voor de mogelijke gifgasaanval op het omsingelde rebellenbolwerk Douma, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. Daar heersen extremistische islamitische militanten en werken Syrische hulpverleners die fel tegen het regime van Assad zijn. Volgens hen hebben Syrische troepen afgelopen weekeinde gifgas ingezet.

Douma staat op het punt in handen te vallen van Assad, mede doordat de voornaamste militie Jaysh al-Islam (leger van de islam, red.) afgelopen weekeinde instemde met hun door Rusland geregelde aftocht naar het noorden van Syrië. Russische media wezen er dinsdag op dat anti-Assad- groepen vaker berichten over chemische aanvallen hebben verspreid tijdens de Syrische burgeroorlog, in een poging westerse militaire acties tegen Assad uit te lokken.

Blok vindt dreigement van Trump niet slim

Blok vindt de woorden die Trump op Twitter schreef ‘echt niet passen,’ liet hij woensdag weten in de Tweede Kamer. De situatie is volgens Blok ‘zeer zorgelijk met hoge woorden van verschillende kanten, dat helpt niet’. Het kabinet wil dat wordt ingezet op een wapenstilstand en dat hulpverleners toegang krijgen tot Douma om de getroffen burgerbevolking te helpen.

Het kabinet gaat er – net als veel andere westerse regeringen – wel vanuit dat Assad achter de vermoedelijke chloorgasaanval zit. Bij die aanval vielen tientallen doden en honderden gewonden. Volgens Blok is in eerdere vergelijkbare gevallen ‘vier keer onomstotelijk bewezen’ dat Assad chemische wapens heeft ingezet.

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) torpedeerde Rusland een onafhankelijk onderzoek naar de aanval. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) onderzoekt wel of er gifgas is gebruikt in Douma.

De partijen  in de Tweede Kamer vinden dat in elk geval het OPCW-onderzoek moet worden afgewacht voordat er militair kan worden ingegrepen. Martijn van Helvert (CDA) zette ‘grote vraagtekens’ bij een aanval. Hij denkt niet dat dat nu de beste oplossing is.

Bente Becker (VVD) zei dat het gebruik van chemische wapens niet zonder gevolgen mag blijven. ‘Het overtreden van deze morele ondergrens mag niet ongestraft blijven,’ aldus Becker. Zij pleit ervoor dat er in de Veiligheidsraad geen veto meer mag worden gebruikt bij resoluties over chemische wapens.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet koos partij voor de Syrische regering: ‘Assad moet winnen.’ Volgens Baudet is dat de enige manier om de stabiliteit in de regio te herstellen. Ook twijfelt hij eraan dat Assad gifgas heeft ingezet in Douma. ‘Hij heeft daar geen belang bij,’ aldus Baudet.

Vileine reactie van Rusland op Trump

Intussen reageerde de Russische regering vilein op de Twitter-aankondiging van Trump. ‘Wij doen niet aan Twitterdiplomatie,’ aldus het Kremlin. ‘We steunen een serieuze aanpak.’

Een woordvoerder van de regering van de Russische president Vladimir Poetin zei tegen staatspersbureau TASS dat de beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens in Douma ‘vergezocht’ zijn en niet genoeg basis hebben om een militaire actie mee te rechtvaardigen.

Rusland reageerde dinsdag al woedend op de mogelijkheid van militair ingrijpen. Als de Verenigde Staten een aanval op Syrië doen, zullen daar ernstige repercussies tegenover staan, verklaarde het Kremlin dinsdag. Vasily Nebenzya, de Russische VN-ambassadeur, sprak van ‘roekeloze experimenten’ in het Midden-Oosten. ‘Het gebrek aan strategisch besef is verbijsterend.’

Ook de Franse president Emmanuel Macron is van plan om een vergeldingsactie te organiseren tegen Damascus. Macron heeft zondag al contact gehad met Trump, en de twee leiders besloten samen op te treden tegen het regime van Assad. Zowel Frankrijk als de Verenigde Staten verklaren, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat sprake is van een aanval met gifgas.