Trump: ‘Binnen 24 tot 48 uur beslissing over Syrië’

09 april 2018Leestijd: 3 minuten
Donald Trump - Foto: AFP

Tijdens een persconferentie in Washington kondigt de Amerikaanse president Donald Trump aan binnen 24 tot 48 uur met maatregelen te komen. Trump veroordeelt de aanval, met ‘verboden chemische wapens.’

‘Het was een gruwelijke aanval, het was verschrikkelijk. Zo slecht als deze aanvallen zie je ze niet vaak op het nieuws. We zijn de situatie nu aan het bestuderen in samenwerking met ons leger. Binnen 24 tot 48 uur nemen we met een aantal belangrijke beslissingen.’ Dat zegt Trump tijdens een persconferentie.

‘We maken ons grote zorgen, dit gaat over de mensheid. We hebben het hier over de mensheid.’

Instabiliteit neemt hand over hand toe

Sinds zondagochtend werd bericht over een gifgasaanval in het Syrische stadje Douma, neemt de instabiliteit in de regio snel toe. Syrische hulporganisaties sloegen alarm over de aanval, maar onderzoek moet nog bevestigen dat het om gifgas gaat. Israël heeft vanochtend vroeg Syrische doelen gebombardeerd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de schuld al bij ‘beest Assad’ neergelegd, en kan rekenen op Franse steun. Bij de aanval op Douma vielen zeker 42 doden en tientallen gewonden. De OPCW (de organisatie voor het verbod op chemische wapens) heeft aangekondigd onderzoek te doen naar de mogelijkheid dat het in Douma om een gifgasaanval gaat. De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft Rusland opgeroepen het onderzoek niet te hinderen.

Frankrijk en VS slaan handen ineen

Ook de Franse president Emmanuel Macron gaat zich nu actief met het zich voortslepende conflict bemoeien. In februari dit jaar liet de Franse president zich ontvallen dat hij, in geval van een nieuwe aanval met chemische wapens, niet zou aarzelen terug te slaan tegen het regime van Assad. Na de berichtgeving over de aanval in Douma rijst de vraag of hij woord zal houden.

Zondag had Macron telefonisch contact met Donald Trump, waarbij ze afspraken samen op te trekken in reactie op de gifgasaanvallen. Dat meldt het Elysée. Hoewel het onderzoek van de OPCW nog moet worden gedaan, zijn beide wereldleiders ervan overtuigd dat hier sprake is van een aanval met gifgas. Macron veroordeelde de aanval met gifgas stellig.

Aanval op Syrische luchtbasis

Rusland en Syrië beschuldigen Israël ervan dat het maandagochtend vroeg met F-15 gevechtsvliegtuigen een Syrische luchtmachtbasis bij de stad Homs heeft gebombardeerd. Vijf raketten werden onderschept, maar drie troffen doel. Bij die bombardementen vielen veertien doden, onder wie ten minste twee Iraniërs. Iran is een bondgenoot van Syrië. Israël heeft vanmiddag erkend dat het achter de aanvallen zit.

Nu is onenigheid ontstaan over de vraag of het Kremlin wel of niet was ingelicht over die aanval. De Verenigde Staten beweren dat dit wel is gebeurd, het Kremlin zegt van niet. Dat meldt het Israëlische dagblad Haaretz. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt de aanval op de Syrische luchtbasis een gevaarlijke ontwikkeling.

De VN Veiligheidsraad komt vandaag  in spoedzitting bijeen, om de mogelijke aanval met gifgas verder te bespreken.

Buitenlandcolumnist Arend Jan Boekestijn: Eén havik in Washington maakt nog geen oorlog 

Hoe nu verder?

Escalatie van het conflict hangt in de lucht. Bij de vorige Syrische gifgasaanval, een jaar geleden, in het stadje Idlib, sloegen de Verenigde Staten terug. Gisteren liet Trump weten dat een aanval met gifgas niet onbestraft zal blijven: ‘President Poetin, Rusland en Iran zijn verantwoordelijk voor de steun aan beest Assad.’

Hiervoor zal een prijs worden betaald, schreef Trump op Twitter. Ook haalde hij opnieuw uit naar zijn voorganger Barack Obama, omdat die niet ingreep in de Syrische burgeroorlog. ‘Deze Syrische ramp had al lang geleden afgelopen kunnen zijn,’ aldus Trump.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!