Premium Lock Aftellen in Syrië: de militaire opties van Trump

10 april 2018Leestijd: 5 minuten
Een Amerikaans marineschip vuurt een Tomahawk-raket af op de Middellandse Zee - EPA

Donald Trump dreigt de inzet van chemische wapens tegen Syrische burgers te vergelden. Welke militaire opties heeft hij? Een update aan de hand van zes vragen.

‘De Verenigde Staten zullen hoe dan ook reageren,’ zei ambassadeur Nikki Haley maandagnacht in de VN-Veiligheidsraad over ‘het monster’ dat opnieuw chemische wapens zou hebben ingezet tegen Syrische vrouwen en kinderen. In een uitzonderlijk harde toespraak beschuldigde zij de Russische regering van Vladimir Poetin ervan ‘bloed van onschuldige burgers aan de handen te hebben’.

Eerder had president Donald Trump al via Twitter maatregelen binnen 1 of 2 dagen aangekondigd tegen ‘Het beest’ (‘The Animal’), de Syrische president Bashar al-Assad, die gesteund wordt door Rusland.

Hoe verloopt een Amerikaanse vergeldingsactie en wat zijn de militair-politieke gevolgen? Een update aan de hand van zes vragen.

Welke vergeldingsmaatregelen zijn mogelijk?

Op foto’s en filmbeelden uit het stadsdeel Douma in het tot voor kort door rebellen gedomineerde Oost-Ghouta – een voorstad van Damascus – zie je slachtoffers met schuim op de mond en naar adem snakkende kinderen. Ofschoon Syrië en Rusland het ontkennen, gaat de wereldgemeenschap ervan uit dat het leger van Assad een aanval met gifgas uitvoerde, met als doel om de laatste rebellen uit Douma te verdrijven. Dat is inmiddels gelukt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw