Syrië

Rusland woedend: ‘Alles wat Amerika aanraakt, wordt chaos’

10 april 2018

De Britse premier Theresa May staat onder druk van haar kabinet om Amerika en Frankrijk te steunen bij luchtaanvallen op Syrië. Sinds de vermeende gifgasaanval op de Syrische plaats Douma afgelopen weekeinde, die wordt toegeschreven aan de regering van Bashar al-Assad, neemt de kans op ingrijpen in Syrië toe. Rusland verzet zich fel tegen luchtaanvallen.

Dat meldt The Times. Volgens het Britse dagblad heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Britten gevraagd of ze een luchtaanval, mogelijk met Tomahawk-raketten, militair willen steunen. Vorig jaar voerden de Amerikanen een dergelijke aanval uit, op een Syrische luchtmachtbasis.

In het Britse kabinet groeit het aantal voorstanders van militair ingrijpen gestaag. Als May de actie niet steunt, dreigt het Verenigd Koninkrijk invloed te verliezen op het wereldtoneel, is de vrees.

Macron en Trump trekken samen op tegen Assad

Ook de Franse president Emmanuel Macron is van plan om een vergeldingsactie te organiseren tegen Damascus. Macron heeft zondag al contact gehad met Trump, en de twee leiders hebben besloten samen op te treden tegen het regime van Bashar al-Assad. Zowel Frankrijk als de Verenigde Staten verklaren dat er sprake is van een aanval met gifgas.

De VN-Veiligheidsraad kwam maandagavond bijeen in spoedzitting. Daarbij liet Nikki Haley, namens de Verenigde Staten, weten dat voor de Veiligheidsraad het moment is gekomen ‘waarop de wereld wacht op rechtvaardigheid’. Haley: ‘De Verenigde Staten zullen hoe dan ook met een antwoord komen.’

De vraag is wanneer dat antwoord komt. President Trump hield gisteren een persconferentie, waarop hij zei dat Amerika binnen 24 tot 48 uur een beslissing zal nemen over een mogelijke vergeldingsactie.

Russen: ‘Alles wat Amerika aanraakt, verandert in chaos’

Als de Verenigde Staten een aanval op Syrië doen, zullen daar ernstige repercussies tegenover staan, zegt het Kremlin. Rusland benadrukt dat er nog geen bevestiging is dat in Douma chloorgas is gebruikt. Vasily Nebenzya, de Russische VN-ambassadeur, spreekt van roekeloze experimenten in het Midden-Oosten. ‘Het gebrek aan strategisch besef is verbijsterend.’

‘Alles waarmee de Verenigde Staten zich bemoeien, verandert in chaos,’ zegt Nebenzya. De Russen noemen de gasaanval op D0uma een voorbeeld van nepnieuws. ‘Niemand heeft jullie uitgerust met de macht om als de politieman van de wereld te opereren,’ zegt Nebenzya, ‘of te handelen als aanklager, rechter of beul.’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.