‘Ook christenen hebben moeite met homo-acceptatie’

28 maart 2018Leestijd: 4 minuten
Twee mannen lopen hand in hand - Foto: ANP

Het Reformatorisch Dagblad ligt onder vuur, nadat de krant maandag flyers van een christelijke organisatie had verspreid die posters met zoenende mannen ‘onsmakelijk’ noemt. Als tegenactie is een inzamelingsactie gaande om de inmiddels befaamde posters voor vrije partnerkeuze van Femmes for Freedom in de krant te plaatsen. Er zijn al veel donaties, tot vreugde van Shirin Musa, oprichter van de vrouwenrechtenorganisatie.

Maandag zaten bij de krant flyers waarop twee zoenende mannen met een groot rood kruis over hun gezicht waren afgebeeld. ‘Suitsupply, stop met onsmakelijke reclames!’, luidde het onderschrift. De flyer was van Gezin in Gevaar, een christelijke stichting die zich naar eigen zeggen inzet voor ‘de bescherming van het gezin, dat bestaat uit vader, moeder en kinderen’. Volgens de stichting zijn op de posters ‘zeer seksuele taferelen’ te zien, die schadelijk zijn voor kinderen.

De flyer die het Reformatorisch Dagblad verspreidde. Foto: Twitter.

Het Reformatorisch Dagblad heeft laten weten dat de inhoud van de flyers niet in strijd zijn met de criteria die de krant voor advertenties hanteert. Daarom zijn ze verspreid, maar de krant is naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

Inzamelingsactie om ‘homoposters’ in krant te krijgen

Lees het vlammende betoog van Geerten Waling over onder meer ‘homo-posters’: Hoe vrij is de Nederlandse openbare ruimte nog?

Twitteraar Jasper Klapwijk begon dinsdagavond een actie om online geld in te zamelen voor het plaatsen van een nieuwe advertentie: de veelbesproken posters van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom, bedoeld om ‘vrije partnerkeuze’ voor mannen, vrouwen en transgenders van alle etnische achtergronden en religies te propageren. Hij mikte op een bedrag van 1.250 euro voor een kwart pagina, maar die grens is al ruimschoots overschreden: de teller staat woensdagavond op ruim 5.800 euro. Nu wil hij op naar de 10.000 euro zodat een spread – twee pagina’s – met de posters kan worden gevuld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar of het Reformatorisch Dagblad ook daadwerkelijk één of meerdere posters gaat plaatsen, is nog de vraag. In elk geval gaat de commercieel directeur van de krant deze week met Klapwijk in gesprek over het al dan niet inwilligen van zijn verzoek. Bij dat gesprek is ook Shirin Musa aanwezig, de oprichter van Femmes for Freedom.

Musa: christelijke gemeenschappen ook moeite met homo-acceptatie

Musa is blij en ‘overdonderd’ door het bedrag dat al is opgehaald met de posters, zegt ze tegen Elsevier Weekblad. ‘De kwestie rond het Reformatorisch Dagblad laat zien dat moeite met homo-acceptatie ook in christelijke gemeenschappen speelt.’ Vorig jaar oogstten andere varianten van de posters, waarop bijvoorbeeld een vrouw met hoofddoek en een man met keppel zoenend waren afgebeeld, al kritiek bij de islamitische partij NIDA en de PvdA in Rotterdam.

‘Natuurlijk nemen sommige mensen, ook als ze niet uit de hardcore biblebelt komen, er aanstoot aan. Maar juist door ze deze vorm van liefde, want dat is waar het om gaat, te tonen, denk ik dat er meer acceptatie komt,’ zegt Musa. Ze benadrukt dat er ook ‘mildere’ posters zijn, met bijvoorbeeld knuffelende mannen of vrouwen, voor wie zoenende mensen te expliciet of confronterend vindt.

Foto’s: Femmes for Freedom

Niet alleen in Rotterdam veroorzaakte de postercampagne controverse. In Amsterdam had de gemeente volgens Musa gezegd dat de campagne ‘te heftig’ was. Wethouder van Diversiteit Simone Kukenheim (D66)  weersprak dat en zei dat haar partij de benodigde subsidie van 25.000 euro ‘te duur’ vond. Uiteindelijk hangen de posters nu toch in de hoofdstad, maar niet dankzij de gemeente. Femmes for Freedom kreeg hulp van CS Digital Media, dat de abrischermen in Amsterdam uitbaat.

Haarlemse D66-wethouder ging te rade bij moskee over posters

In Haarlem dienden de VVD en SP onlangs een voorstel in om de posters ook in hun stad op te hangen. Wethouder Jur Botter (D66) reageerde terughoudend: hij wees er tijdens een debat op dat de posters – gezien de grootschalige vernielingen van abri’s met posters van het merk Suitsupply, met daarop zoenende mannen – waarschijnlijk voor ‘de nodige commotie’ zullen zorgen.

Die opmerkingen leidden al tot verontwaardigde reacties van andere partijen, maar de grootste ophef ontstond toen wethouder Botter te rade ging bij de plaatselijke moskee. ‘Ik kreeg er daar de handen niet voor op elkaar,’ zei hij tot ontsteltenis van raadsleden van onder meer PvdA, SP en ook zijn eigen partij D66. Later stemde de gemeenteraad in Haarlem alsnog in met de postercampagne.

Musa: juist gemeenten moeten staan voor homo- en vrouwenrechten

‘Wanneer gemeenten zeggen: wij willen dit niet, of zelfs gaan sonderen bij een moskee, dan vind ik dat nog veel erger dan wanneer een bepaalde gemeenschap weerstand biedt,’ meent Musa. Ze vindt dat de overheid op basis van mensenrechtenverdragen verplicht is om aandacht te besteden aan homo- en vrouwenrechten. Ook in onder meer Vlaardingen ondervond de vrouwenrechtenactiviste weerstand van het college van burgemeester en wethouders.

Juist in streng religieuze kringen is er nog veel te winnen, denkt Musa: ‘Het gaat niet zozeer om het ophangen van de regenboogvlag of op de Gay Pride lopen, daar komen toch alleen maar progressieve mensen. Je helpt vrouwen en lhbti’s (lesbiënnes, homo’s, transgenders en interseksuelen, red.), pas echt als je voor hun rechten opkomt in patriarchale gemeenschappen.’ Ze is daarom erg blij met de steun van Klapwijk, die volgens haar belijdend christen is. ‘Ik vind het heel mooi dat juist iemand die afkomstig is uit zo’n gemeenschap het gesprek wil aangaan.’