Waarom Thierry Baudet op NIDA-posters prijkt

14 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Een poster van NIDA waarop het hoofd van Baudet prijkt. Foto: ANP.

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zetten ‘provocatieve’ posters – bedoeld of onbedoeld – de toch al gespannen politieke verhoudingen verder op scherp. Of ze nu gaan over vrije partnerkeuze of het werven van allochtone kiezers: aan ophef geen gebrek. De meest spraakmakende poster-affaires op een rij.

Om te beginnen de veelbesproken postercampagne voor vrije partnerkeuze, die vorig jaar in Rotterdam tot veel ophef leidde. De posters tonen zoenende koppels in allerlei soorten en maten, van een gehoofddoekte moslima die een Joodse man met keppel zoent tot twee kussende vrouwen. Door daarboven de titel ‘In Nederland kies je je partner zelf’ te plaatsen, wil vrouwenrechtenactivist Shirin Musa een duidelijk signaal afgeven: iedereen, ongeacht religie, huidskleur of seksuele voorkeur, moet vrij zijn om zelf zijn of haar liefdespartner te kiezen.

Een van de posters van de campagne voor vrije partnerkeuze in Rotterdam.

Lees het vlammende betoog van Geerten Waling over onder meer ‘homo-posters’: Hoe vrij is de Nederlandse openbare ruimte nog?

Goed idee, vonden VVD en SP in Haarlem. Die partijen dienden in de gemeenteraad een voorstel in om de posters ook in hun stad op te hangen, meldt het Haarlems Dagblad. Wethouder Jur Botter (D66) is terughoudend: hij wees er vorige week tijdens een debat op dat de posters – gezien de grootschalige vernielingen van abri’s met posters van het merk Suit Supply, met daarop zoenende mannen – waarschijnlijk voor ‘de nodige commotie’ zullen zorgen.

D66-burgemeester ging te rade bij moskee voor ‘homo-posters’

Die opmerkingen leidden al tot verontwaardigde reacties van andere partijen, maar de grootste ophef ontstond toen wethouder Botter te rade ging bij de plaatselijke moskee. ‘Ik kreeg er daar de handen niet voor op elkaar,’ zei hij tot ontsteltenis van raadsleden van onder meer PvdA, SP en ook zijn eigen partij D66. Eerder vond D66 in Amsterdam de posters – waarvoor een subsidie van 25.000 euro nodig zou zijn – nog ‘te duur’.

Inmiddels lijken interne discussies tot een ommekeer te hebben geleid: op de website van D66 Haarlem staat nu dat de partij voorstander is van de posters. ‘Om de hardnekkige weerstand tegen homoseksualiteit weg te nemen, zoals die in sommige conservatieve groepen speelt, moet je inzetten op echte mentaliteitsverandering. Dat lukt alleen met en vanuit de gemeenschap zelf.’ Donderdag debatteert de Haarlemse raad verder over de kwestie.

Baudet, Wilders en Eerdmans prijken op NIDA-posters

Commotie is er ook over posters van de islamitische partij NIDA in Rotterdam, die wegens het imploderen van het links-islamitische verbond toch al geen rustige dagen achter de rug heeft. In plaats van de eigen standpunten uit te dragen, trekt de partij van Nourdin el Ouali vooral van leer tegen de lijsttrekkers van Leefbaar (Joost Eerdmans), PVV (Geert Wilders) en Forum voor Democratie (Thierry Baudet). Op laatstgenoemde partij kunnen Rotterdammers overigens op 21 maart niet stemmen.

De hoofden van de drie lijsttrekkers prijken levensgroot op de NIDA-posters, begeleid door uitspraken die ze in het verleden zouden hebben gedaan. Bij het hoofd van Baudet staat de tekst ‘Dan kan ik Rotterdam dominant blank maken’. Eerdmans wil volgens de posters ‘zorgen dat er geen halal-slagerij meer bijkomt’, terwijl ook wordt verwezen naar Wilders’ voornemen om in Rotterdam moskeeën te sluiten. ‘Alvast bedankt voor het niet stemmen’, staat er levensgroot boven. NIDA wil bovenal duidelijk maken dat het een alternatief vormt voor de drie ‘extreem-rechtse’ partijen, al heeft het ook posters opgehangen met eigen leden.

Een van de NIDA-posters met het hoofd van Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans erop. Foto: ANP

CDA-posters in het Turks en het Chinees

Posters van het CDA roepen vooral hoongelach op op Twitter. Onder meer in Den Haag werden kandidaat-raadsleden van Turkse komaf afgebeeld op posters met Turkse teksten. Vergelijkbaar zijn de posters met een CDA-kandidaat met Chinese wortels: die zijn voorzien van Chinese tekens.

Een (deels) Turkse CDA-poster in Den Haag met Yadin Karabulut. Foto: Twitter
Het Chinese CDA-raadslid in Den Haag Renjie Luo. Foto: Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook het bekladden van posters komt op diverse plekken voor. De hoofden van Forum voor Democratie-kopstukken Baudet en Annabel Nanninga in Amsterdam zijn op sommige posters voorzien van ‘Hitler-snorretjes’, terwijl andere zijn beklad met het woord ‘NSB’. Zo stellen vandalen FvD gelijk aan nazi’s:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."