vrije partnerkeuze

Zoenposters komen toch naar Amsterdam, maar niet dankzij gemeente

17 maart 2018

De controversiële posters die vrije partnerkeuze promoten, komen er toch in Amsterdam. Onder de noemer ‘Celebrate Love’ hangen er vanaf maandag posters in de hoofdstad met daarop acht zoenende stellen met verschillende afkomsten, seksuele oriëntaties en religieuze achtergronden.

Vrouwenorganisatie Femmes for Freedom, die strijdt voor de zelfbeschikking van vrouwen, wil daarmee het signaal afgeven: in Nederland is iedereen vrij om zijn of haar eigen partner te kiezen.

Gemeente Amsterdam wilde niet bijdragen aan postercampagne

Het plan was eerder om de campagne in samenwerking met de gemeente Amsterdam te lanceren, maar dat ging niet door. Shirin Musa, voorvrouw van Femmes for Freedom, liet eerder weten dat de gemeente de campagne ‘te heftig’ vond. Wethouder Simone Kukenheim (D66) van Diversiteit weersprak dat. De posters zouden achteraf volgens D66 ‘te duur’ zijn geweest. Er was een subsidie voor nodig van 25.000 euro.

Het is Femmes for Freedom nu toch gelukt om de posters in de stad te krijgen zonder subsidie. De organisatie krijgt hulp van onder meer CS Digital Media, dat abrischermen in de hoofdstad uitbaat. De foto’s van de zoenende koppels zijn gemaakt door Ahmet Polat, die in 2015 Fotograaf des Vaderlands was. Shirin Musa is verheugd over het resultaat: ‘Ik ben zo trots op het team, bedrijfsleven en civil society,’ laat zij weten in een reactie.

– Foto’s: Femmes for Freedom

Postercampagne in Rotterdam zorgde voor ophef bij PvdA en NIDA

Rotterdam kende eerder al een soortgelijke postercampagne voor vrije partnerkeuze, die tot nogal wat ophef leidde. De posters toonden zoenende koppels in allerlei soorten en maten, van een gehoofddoekte moslima die een Joodse man met keppel zoent tot twee kussende vrouwen. Ook daarboven prijkten de woorden: ‘In Nederland kies je je partner zelf’.

Destijds waren vooral de islamitische partij NIDA en de lokale PvdA-fractie boos over de posters, die in migrantengemeenschappen volgens hen verkeerd zouden vallen. Ook werd het predicaat ‘Leefbaar’ op de posters geplakt, omdat wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam de campagne steunde.

Ook Haarlem akkoord met postercampagne

In Haarlem dienden de VVD en SP onlangs een voorstel in om de posters ook in hun stad op te hangen. Wethouder Jur Botter (D66) reageerde terughoudend: hij wees er vorige week tijdens een debat op dat de posters – gezien de grootschalige vernielingen van abri’s met posters van het merk Suitsupply, met daarop zoenende mannen – waarschijnlijk voor ‘de nodige commotie’ zullen zorgen.

Die opmerkingen leidden al tot verontwaardigde reacties van andere partijen, maar de grootste ophef ontstond toen wethouder Botter te rade ging bij de plaatselijke moskee. ‘Ik kreeg er daar de handen niet voor op elkaar,’ zei hij tot ontsteltenis van raadsleden van onder meer PvdA, SP en ook zijn eigen partij D66. Inmiddels hebben de interne discussies tot een ommekeer geleid: donderdagavond stemde de gemeenteraad in Haarlem in met de postercampagne.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.