Mishandelingen

Minister geschokt door geweld tegen politieagenten

12 maart 2018Leestijd: 4 minuten

Afgelopen weekeinde zijn er op twee plaatsen in Nederland politieagenten mishandeld tijdens hun werk. In Bunschoten-Spakenburg werd een agent bijna gewurgd terwijl zij bloedend op de grond lag, en in Den Haag viel een dronken man twee agenten aan. Het zijn de zoveelste incidenten in een reeks van geweld tegen de politie. Een overzicht van de meest recente gevallen.

In 2017 waren er 9.101 meldingen van geweldsincidenten tegen politieagenten. Ofwel: gemiddeld krijgt de Nederlandse politie elk uur te maken met geweld tegen een agent. Registratie van deze incidenten gebeurt pas sinds een jaar, dus het is onbekend of er sprake is van een toe- of afname, laat een politiewoordvoerder aan Elsevier Weekblad weten.

De lijst van incidenten van afgelopen jaar bestaat uit veel verschillende categorieën. Zo zijn er 276 incidenten met bespuugde agenten en 83 meldingen van incidenten waarbij agenten zijn gebeten. Het gevaar van politiewerk blijkt ook uit de lijst: er zijn 143 meldingen van poging tot doodslag en vier pogingen tot moord.

De meeste incidenten hadden plaats bij Eenheid Den Haag (1.726) en Eenheid Rotterdam (1.671). Wat opvalt, is de lage hoeveelheid incidenten bij Eenheid Amsterdam (637).

Geweld tegen ambtenaren is onacceptabel en moet hard worden bestraft, zei minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid. Hij benadrukte maandag dat het Openbaar Ministerie al dubbele straffen eist bij dergelijke vergrijpen.

Afgelopen week: drie mishandelingen

7 maart, Amsterdam (Noord-Holland).

Twee agenten worden aangevallen door meerdere mensen terwijl ze een bekeuring willen uitschrijven. De agenten moeten uit zelfverdediging vechten tot er versterking komt. Hierbij raken beide agenten gewond. Hun bureau plaatst een foto van een van de agenten op Facebook na de mishandeling. Twee belagers worden aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

11 maart, Bunschoten-Spakenburg (Utrecht).

Een agente spreekt een vrouw in een groep aan omdat zij een winkelruit zou hebben vernield. De groep valt daarop de agente aan. Drie collega’s schieten de agente te hulp, maar terwijl zij met de groep vechten, probeert een man de agente, die bloedend op de grond ligt, te wurgen. Pas als de dader door een agent met een stroomstootwapen wordt bedreigd, laat hij het slachtoffer los. De agente loopt een hersenschudding en verwondingen aan haar gezicht op. Alle zes personen uit de groep zijn aangehouden.

11 maart, Den Haag (Zuid-Holland).

Twee surveillerende agenten zien een man in een plas bloed liggen. De man blijkt dronken. Zijn vrienden verklaren dat hij ruzie had en daarbij is gevallen. Als de agenten hem proberen aan te spreken, wordt hij agressief. De agenten bellen een ambulance voor hem en de man wacht in de auto van een vriend. Als de ambulance arriveert, weigert de man uit de auto te komen en schopt hij de agenten. Pas als er meer agenten ter plaatse zijn, kan de man uit de auto worden gehaald. Hij is aangehouden voor openbare dronkenschap.

Eerste incident al vlak na de jaarwisseling

1 januari, Leiden (Zuid-Holland).

Tijdens de eerste uren van het nieuwe jaar grijpt een agent in bij een vechtpartij.  Hij wordt daarbij zwaar mishandeld door een 18-jarige Brit. De agent moet naar het ziekenhuis en blijkt een dubbele beenbreuk te hebben. Ook is een zenuw beschadigd en een slagader bekneld geraakt. De dader is gearresteerd.

11 februari, Venray (Limburg).

Tijdens carnaval haalt een 28-jarige inwoner van Venray uit naar een agent, die daardoor lichte verwondingen oploopt. De man wordt aangehouden wegens mishandeling. Zijn motief is onbekend, maar de man wordt omgeschreven als ‘verward’.

Meer lezen over de politie en misdaad? Lees het artikel van Gerlof Leistra:

Toename Mexicaanse toestanden in Nederland

13 februari, Vaassen (Gelderland).

Twee agenten in burger spreken een man aan op wildplassen, waarbij zij zich identificeren als politieagenten. Hierna beginnen zes vrienden van de man zich ermee te bemoeien en ontstaat er een vechtpartij. Beide agenten krijgen harde klappen en trappen. Een van hen moet naar het ziekenhuis, de ander kan ter plaatse worden behandeld. Twee verdachten van 19 en 20 jaar worden aangehouden.

18 februari, Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland).

Twee agenten gaan af op een melding van een lastige klant in het uitgaansgebied van Alphen aan den Rijn. Als ze de man aanspreken, gooit hij een aantal fietsen op de grond, waarop de agenten hem aanhouden voor baldadigheid. Tijdens de rit naar het politiebureau trapt de man een aantal keer tegen het raam van de politieauto. Op het bureau bijt de man de ene agent en schopt hij de andere. Hij spuugt naar de agenten en scheldt ze uit. Eenmaal in de cel, vernielt hij zijn celdeur. De agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling en belediging.

19 februari, Amsterdam (Noord-Holland).

Een man probeert bij metrostation Amsterdam RAI snel achter een agent in burger door het OV-poortje te glippen. Als de agent hem hierop aanspreekt, wordt hij door de man geslagen. Terwijl de agent zijn collega’s oproept, volgt hij de man. Tijdens de achtervolging krijgt de agent nogmaals een paar klappen. Hij loopt een lichte hersenschudding op. De man heeft een nacht in de cel doorgebracht. De agent heeft aangifte gedaan en de politie roept getuigen van de mishandeling op zich te melden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.