Antisemitisme

Israël-obsessie vakbond FNV steekt weer de kop op

13 maart 2018

Vakbond FNV is boos dat de linkse partijen in Rotterdam maandag het links-islamitische verbond hebben verbroken nadat een oude anti-Israël-tweet van NIDA was opgedoken. De vakbond blijkt net als NIDA een nogal omstreden blik op Israël te hebben.

Nadat zondag een oud Twitterbericht van de islamitische partij NIDA was opgedoken waarin Israël werd gelijkgesteld aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), was het een kwestie van tijd voordat het ‘links verbond’ tussen PvdA, GroenLinks, SP en NIDA zou imploderen. Naar verluidt zorgde aanhoudende druk van hun partijleiders in Den Haag ervoor dat de twee eerstgenoemde partijen zich maandagmiddag genoodzaakt zagen de samenwerking te beëindigen die een maand eerder nog met veel bombarie was gepresenteerd.

Gertjan van Schoonhoven vraagt zich af: Sinds wanneer gaan links en islam samen?

Maar niet iedereen was het daarmee eens. De Rotterdamse SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn verbaasde zich vooral over de bemoeienis van GroenLinks-leider Jesse Klaver: ‘Hij staat niet in Rotterdam op de lijst.’ Opmerkelijker was een tweet van de Rotterdamse tak van de FNV, met ruim één miljoen leden de grootste vakbond van Nederland, kort nadat de stekker uit het verbond was getrokken. ‘WTF hebben de pogingen tot staatsvorming in het Midden Oosten te maken met de armoede in Rotterdam???’ twitterde FNV, die het ‘diep triest’ vindt dat GroenLinks en de PvdA niet verder willen met NIDA.

Wat FNV precies bedoelt met ‘poging tot staatsvorming in het Midden Oosten’ wordt niet duidelijk, maar een nadere blik op de vakbond leert in elk geval dat die zich graag bezighoudt met Israël. Zo heeft de FNV zelfs een ‘Palestinawerkgroep’, die naar eigen zeggen de ‘Palestina-solidariteit goed op de kaart wil zetten en houden’. Op de website worden voortdurend nieuwsberichten gedeeld van pro-Palestijnse media als Ma’an News en Electronic Intifada over de situatie in Israël en in Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (de Palestijnse Gebieden).

FNV-werkgroep noemt Israël ‘apartheidsstaat’ en steunt Israëlboycot

Een artikel uit februari betreft een interview met een Noorse politicus die uitlegt waarom de BDS-beweging – die staat voor ‘boycot, desinvesteren en sancties’ tegen Israël – een Nobelprijs voor de Vrede verdient. In verscheidene berichten en tweets heeft de Palestinawerkgroep van FNV steun uitgesproken voor een wereldwijde Israël-boycot. De afgelopen jaren organiseerde FNV geregeld bezoeken naar de Palestijnse Gebieden en hield de vakbond acht jaar lang een olijfbomencampagne met als doel olijfbomen in Palestijns gebied te planten.

Vorig jaar deelde de Palestinawerkgroep van FNV een bewering van islamitische lidstaten van de Verenigde Naties, zoals Saudi-Arabië, Syrië, Jemen en Sudan. In die bewering werd Israël beschuldigd van ‘apartheid’ en wordt ‘de civiele maatschappij’ opgeroepen om tegen die zogenaamde apartheid in het geweer te komen.

FNV ontkent formele banden met Palestinawerkgroep

Op eerdere kritiek die FNV via Twitter kreeg op het bestaan van de Palestinawerkgroep antwoordde de vakbond dat die werkgroep ‘niet kan worden beschouwd als representatief voor de FNV’. Naar eigen zeggen onderhoudt de vakbond contacten met zowel Israëlische als Palestijnse vakbonden en steunt de FNV een boycot van Israël niet.

Desondanks staat ook op de officiële website van Mondiaal FNV Noord, een afdeling die zegt ‘internationale samenwerking’ te versterken en te promoten, een verwijzing naar de Palestinawerkgroep. De FNV heeft ook werkgroepen die zich richten op zuidelijk Afrika – vooral Zimbabwe – en Turkije.

Volgens de internationaal gehanteerde definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance is het antisemitisch om te beweren dat de staat Israël op racisme is gebaseerd. Ook het ‘toepassen van een dubbele standaard door gedrag van Israël te eisen dat niet wordt geëist of verwacht van andere landen’ is volgens die definitie antisemitisch. Het ‘Joods Akkoord’, dat vorige week door alle Amsterdamse partijen behalve DENK en BIJ1 is getekend, is ook op die definitie gebaseerd.

Ook FNV-afvaardiging bij omstreden demonstratie

Aan de omstreden antiracisme-demonstratie ‘geen racisten in Amsterdam’ op 21 maart doet ook een delegatie genaamd FNV Wereldburgers mee. Diverse FNV-leden zegden hun lidmaatschap bij de vakbond op toen dat nieuws bekend werd.

Ook van antisemitisme beschuldigde organisaties als AFA Fryslân, Internationale Socialisten en het Nederlands Palestina Komitee lopen mee. Onder meer de SP, Partij voor de Dieren en PvdA zouden ook meelopen, maar trokken zich terug na ophef over de andere deelnemers. GroenLinks loopt nog wel mee.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.