GR2018

In deze gemeenten stapten de meeste raadsleden op

20 maart 2018

Van de bijna negenduizend gemeenteraadsleden in Nederland zijn er de afgelopen vier jaar ruim dertienhonderd voortijdig gestopt. De vaakst genoemde reden is dat zij aan het raadswerk ‘teveel tijd kwijt zijn’.

Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. Ook werden ‘een nieuwe baan, een verslechterde gezondheid, een andere privésituatie of andere politieke inzichten dan de rest van de partij’ als redenen voor vertrek genoemd.

De SP spant volgens het onderzoek de kroon: bijna één op de vier raadsleden haalde de eindstreep niet. Mogelijk daarom keek de partij dit jaar kritisch naar verkiezingsdeelname in gemeenten: in dertien gemeenten waar de SP de laatste jaren in de raad zat, doet de partij dit keer niet mee aan de verkiezingen, onder andere Deventer, Hoorn, Diemen en Oosterhout. Het CDA is van de grote landelijke partijen het meest stabiel. Daar haalde slechts 12 procent van de raadsleden het einde van de raadsperiode niet.

NIDA gemeenteraadsverkiezingen

Politiek redacteur Eric Vrijsen duidt de opkomst van lokale partijen:

Liever lokaal dan nationaal: wat betekent deze ontwikkeling?

Elsevier Weekblad maakte een overzicht van gemeenten waar de meeste raadsleden voortijdig opstapten sinds hun aantreden in 2014:

In Den Haag zijn tien raadsleden opgestapt, onder wie Mustafa Okcuoglu. In 2014 verliet hij GroenLinks om zelfstandig verder te gaan, waarmee hij de fractie halveerde. Okcuoglu lag overhoop met de fractievoorzitter. Hij noemde haar ‘onverzoenlijk en niet op samenwerking gericht’.

In Breda stapten elf raadsleden op, van wie Jamal Nouhi. Hij werd in juli 2014 uit de PvdA-fractie gezet nadat hij op een internetforum had gezegd dat Human Rights Watch, dat kritiek had op de veroordeling van zes Marokkaanse homo’s vanwege hun geaardheid, zich niet moest bemoeien met de mensenrechten in Marokko. Ook trok hij een parallel tussen homoseksualiteit en pedofilie.

In Utrecht stapten twaalf raadsleden op. D66-raadslid Sanne Scholten bijvoorbeeld. Zij stopte in 2017 omdat ze het raadswerk niet meer kon combineren met haar baan en privéleven.

In Zwolle stapten tien raadsleden op, zoals ChristenUnie-raadslid Johannes de Vries. Hij stopte vorig jaar als gemeenteraadslid. De Vries ging in 2015 aan de slag als persvoorlichter voor de Tweede Kamerfractie van zijn partij. Vanwege zijn werk verhuisde hij na verloop van tijd naar Den Haag.

In Noordwijk stapten elf raadsleden op. CDA-raadslid Bas van den Berg stopte in februari van dit jaar. Hij was manager geworden van Sportbedrijf Noordwijk, een door de gemeente gesubsidieerde organisatie die sporthallen en gymzalen beheert. Vanwege de mogelijkheid van conflicterende belangen was terugtreding uit de CDA-fractie voor hem onvermijdelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.