Deze imams adviseren salafisten om op DENK te stemmen

19 maart 2018Leestijd: 2 minuten
Haatimam Fawaz Jneid - Foto: ANP

Salafistische imams hebben een stemadvies uitgebracht. Het advies is niet verrassend: de imams roepen gelovigen op om bij de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen op DENK en de Haagse Partij van de Eenheid.

De salafistische imams Suhayb Salam van de Al Fitrah-moskee in Utrecht en Mahmoud Al Shershaby van de El Tawheedmoskee in Amsterdam, en haat-imam Jneid Fawaz die een tijd lang vergeefs probeerde een moskee te beginnen in Den Haag, bundelen hun advies in een gezamenlijke verklaring. Die verklaring is ook door andere imams ondertekend.

Stem op DENK, Partij van de Eenheid of ‘niet-vijandige partijen’

De predikers vragen aandacht voor onder meer de rechten van moslims op de arbeidsmarkt, ‘keuzevrijheid’ van kleding, de stichting van islamitische scholen en de beveiliging van moskeeën tegen aanslagen. Volgens de imams is het ‘vanuit dit oogpunt noodzakelijk en een religieuze verplichting geworden om de meest capabele van de islamitische gemeenschap te kiezen’.

Eerder in Elsevier Weekblad
Islamisering in Nederland, vanaf 1951

Het advies richt zich voornamelijk op moslims in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Die moeten volgens de imams op DENK stemmen. In Den Haag ‘dient men te stemmen’ op de islamitische Partij van de Eenheid van ex-PVV’er Arnoud van Doorn.

In de steden waar DENK niet meedoet, moeten moslims volgens de imams stemmen op kandidaten van partijen ‘die geen vijandigheden hebben getoond’. Vermoedelijk bedoelen ze daar linkse partijen mee.

Imams gaven vaker stemadvies

Het is niet ongebruikelijk dat salafisten een stemadvies geven. Voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar riep Fawaz Jneid zijn volgelingen op om op DENK te stemmen. Jneid kreeg na de zomer een gebiedsverbod opgelegd in de Haagse Schilderswijk en in Transvaal, nadat hij meermaals had geprobeerd onder de dekmantel van een islamitische boekhandel van stichting Qanitoen een illegale moskee te openen.

Jneid werd eerder de salafistische as-Soennah-moskee in Den Haag uitgezet omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor kreeg hij een voorwaardelijke boete opgelegd.