Haatimam Fawaz woedend over straatverbod: ‘Dit is propaganda’

16 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
De beruchte Haagse haatimam Fawaz Jneid - Foto: ANP

De omstreden imam Fawaz Jneid mag zich niet meer vertonen in de Transvaalbuurt en de Schilderswijk in Den Haag. Het ministerie van Veiligheid en Justitie legt de haatimam een gebiedsverbod op. Fawaz is woedend over de beslissing: ‘Dit is propangada!’

Dat laat de woordvoerder van Fawaz weten aan het AD. Fawaz vindt dat hij onterecht wordt bejegend: ‘Dit verbod is gericht tegen de islam. Het ministerie van Justitie weet heel goed dat ik geen terrorist ben.’ Fawaz gaat tegen de beslissing van het ministerie in beroep.

Justitie nam de maatregel nadat Fawaz een islamitische boekhandel transformeerde tot gebedshuis. Het besluit werd genomen omdat Fawaz met zijn preken intolerantie en radicalisering zou stimuleren. ‘En dat in een wijk waarin grote zorgen zijn over radicalisering,’ zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Burgemeester Krikke van Den Haag prijst de actie van het ministerie. Ze noemt de activiteiten van Fawaz ‘ontoelaatbaar’. ‘Samen met vele Hagenaars werk ik iedere dag hard om het leven in de stad voor iedereen zo vrij en veilig mogelijk te maken. Een hernieuwd podium voor Fawaz Jneid en zijn extremistische opvattingen staat haaks op dat doel,’ aldus Krikke.

Omstreden radicale imam

Fawaz is een omstreden salafist die al enige tijd een moskee probeert te stichten in Den Haag. Dit werd diverse keren verhinderd door de gemeente. Fawaz werd eerder ontslagen bij de salafistische as-Soennah Moskee, omdat hij illegale shariahuwelijken sloot. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

De haatimam hield in de islamitische boekhandel Stichting Qanitoen, in de Haagse Cilliersstraat, elke vrijdag een gebed. Een verbod van de gemeente haalde niets uit. ‘De imam is meerdere keren gespot,’ zei een omwonende tegen De Telegraaf.Hij rijdt in een oranje Toyota en groet iedereen die hij op straat tegenkomt.’ Burgemeester van Den Haag Pauline Krikke (VVD) verzocht de stichting de imam voortaan uit dit pand te weren, maar daaraan gaf de stichting geen gehoor.

Zes maanden van de straat

Fawaz krijgt nu door justitie een gebiedsverbod opgelegd voor de twee Haagse wijken. De maatregel geldt voor de komende zes maanden. De haatimam heeft al aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan.

Fawaz kwam eerder in opspraak in 2004, toen hij Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toewenste. Ook kwam hij in botsing met Ahmed Marcouch (PvdA), destijds stadsdeelvoorzitter van Slotervaart in Amsterdam.