Tweede Kamer

Geïrriteerde Arib veegt de vloer aan met Kuzu (video)

09 november 2017

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) heeft DENK-politicus Tunahan Kuzu woensdagavond terechtgewezen. Kuzu suggereerde dat Arib vermoeid was en daarom geërgerd. Zij besloot hem daarop het woord te ontnemen.

‘Ik wil even een punt van orde maken,’ zegt het DENK-Kamerlid tijdens een debat met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA). ‘Ik merk bij u [Arib, red.] een bepaalde irritatie. (…) U bent de hele dag een debat aan het voorzitten. Ik snap dat u vermoeid bent. Maar ik vraag u toch wel normaal een debat te voeren met de staatssecretaris.’

Bekijk de video hieronder

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze aantijging maakt Arib razend. ‘Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als er iemand vermoeid is, bent u het wel. Ik zou zeggen: ga lekker naar huis om uit te rusten.’ De voorzitter van PvdA-huize laat Kuzu daarop niet meer aan het woord komen.

DENK ‘verkettert’ collega’s

Arib ligt wel vaker in de clinch met DENK-politici. De manier waarop Kuzu en Selcuk Öztürk in de Tweede Kamer te werk gaan, ‘tast het aanzien van de Kamer aan’, zei de Tweede Kamervoorzitter begin maart in het NPO-Radio 1-programma Dit is de Dag, een paar weken voor de verkiezingen. Kuzu en Öztürk zaten toen nog, als PvdA-afsplitsing, met zijn tweeën in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen kwam DENK met drie zetels het parlement in.

Volgens Arib werden collega’s in de Tweede Kamer door DENK ‘verketterd’ en worden uitspraken gemanipuleerd: ‘Dat is voor onze parlementaire democratie, voor onze parlementaire geschiedenis ongekend.’ Kuzu en Öztürk brachten op sociale media verscheidene keren het stemgedrag van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse Tweede Kamerleden onder de aandacht. Daarbij werden foto’s van deze Kamerleden getoond. Zij zouden hun achtergrond verloochenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.