Oud-minister Vermeend in opspraak om plagiaat

02 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Willem Vermeend. Foto:ANP

Oud-minister Willem Vermeend (PvdA) is in opspraak geraakt vanwege plagiaat. Zijn recent verschenen boek De wereld van cybersecurity en cybercrime, dat hij schreef met Rian van Rijbroek, is uit de handel genomen door de uitgeverij. De schrijvers namen een aantal passages zonder citaat over uit andere media.

Het boek verscheen eind 2017, maar wordt donderdag door uitgeverij einsteinbooks.nl per direct uit de handel gehaald. De NOS ontdekte dat er een aantal passages letterlijk zijn overgenomen uit onder meer NRC, Wikipedia en de Volkskrant. De citaten werden door de schrijvers overgenomen, zonder dat hierbij de bronnen werden vermeld. Dat geldt als plagiaat.

Zeer pijnlijk voor hoogleraar Vermeend 

De affaire is zeer pijnlijk voor Willem Vermeend, die veel ervaring heeft als bestuurder. Vermeend is nu hoogleraar aan de Open Universiteit in Heerlen, maar in het verleden was hij onder meer minister van Sociale Zaken, tussen 2000 en 2002. Ook was hij staatssecretaris van Financiën. Het boek was bedoeld om een inkijkje te geven in de snel digitaliserende wereld, en de problemen die dat met zich meebrengt. Het verscheen in december 2017.

Gestuntel in Nieuwsuur

Van Rijbroek kwam maandag onder vuur te liggen toen zij in tv-programma Nieuwsuur kwam spreken over cybersecurity, naar aanleiding van de DDoS-aanvallen, eerder deze week. Van Rijbroek beweerde onder meer dat internetbankieren minder veilig is via de mobiele telefoon, terwijl dat aantoonbaar onjuist is. De redactie van Nieuwsuur heeft excuses aangeboden voor het uitnodigen van Van Rijbroek, die achteraf niet gekwalificeerd was over het onderwerp. ‘De nieuwe gegevens over het plagiaat onderstrepen dat alleen maar.’

Lees meer over het onderwerp cyberveiligheid: Waarom hang naar snelheid ten koste gaat van veiligheid

De auteurs verweren zich door te stellen dat een aantal voetnoten zijn weggevallen, en dat dit in de tweede druk zou worden rechtgezet. De NOS heeft een drukproef van de tweede druk in handen, waar een aantal fouten zijn rechtgezet, maar nog steeds bronvermeldingen ontbreken. Nu de uitgeverij heeft besloten het boek uit de handel te halen, vanwege het grote aantal drukfouten en het ontbreken van voetnoten. De tweede druk is inmiddels van de baan. Vermeend reageerde vrijdagochtend geschrokken. Naar eigen zeggen heeft hij zelf besloten het boek uit de handel te laten halen.