Media

Rusland: leugens Zijlstra onderdeel Nederlandse propaganda

13 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Rusland is niet te spreken over de leugens van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) en de Nederlandse pers. In aanloop naar het bezoek van Zijlstra aan Moskou, dat woensdag plaats heeft, beticht de Russische ambassade in Den Haag Nederland van voortdurende propaganda tegen de Russen.

Volgens de Russische ambassade is er in de Nederlandse publieke opinie sprake van constante propaganda over vermeend agressieve intenties van Rusland. Nederlandse media zouden gewillig en kritiekloos beweren dat het Kremlin verlangt naar een Groot Rusland: ‘Is dat geen voorbeeld van nepnieuws tegen ons land?’

‘Nederlandse media voeren anti-Russische veldtocht’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schreef eerder vandaag al bezorgd te zijn over de ‘ongekende anti-Russische veldtocht’ van de Nederlandse pers. Het ministerie, dat overigens geen voorbeelden noemt, schrijft dinsdag in een persverklaring op zijn site dat journalisten worden gedreven door het ‘vooringenomen’ onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 (2014).

Ook is Moskou nog altijd ontevreden over de arbitragezaak die Nederland in 2013 aanspande om de in Rusland gearresteerde bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag oordeelde dat Rusland Nederland 5,4 miljoen moest betalen.

‘Ook inhoud verhaal Zijlstra onjuist’

Zijlstra ligt in Nederland hevig onder vuur omdat hij maandag in de Volkskrant toegaf te hebben gelogen over een ontmoeting die hij in 2006 met Poetin zou hebben gehad.  Daarover speechte Zijlstra twee jaar geleden op een VVD-congres. Naar eigen zeggen had Zijlstra het verhaal van toenmalig Shell-topman Jeroen van der Veer ‘geleend’ om zijn bron te beschermen, maar klopte de inhoud wel.

Halbe Zijlstra kan de eer beter aan zichzelf houden, schrijf René van Rijckevorsel

Maar volgens Van der Veer, die in 2006 wél op bezoek was bij Poetin, klopt ook de inhoud van het verhaal van Zijlstra niet. Die had beweerd dat Poetin terug wil naar een Groot Rusland, maar volgens Van der Veer heeft de VVD-minister diens uitspraken verkeerd uitgelegd. Volgens de oud Shell-topman was de uitspraak van Poetin feitelijk bedoeld: ‘Historisch gezien is Groot-Rusland veel groter dan het huidige Rusland.’

Zijlstra ter verantwoording geroepen in de Kamer

Vanmiddag moet minister Zijlstra zich in de Tweede Kamer verantwoorden. De Kamer heeft maar liefst 109 vragen voorbereid. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen zei maandag tegen Radio 1 dat er van Zijlstra’s geloofwaardigheid ‘niet zo veel over is’, terwijl GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik maandag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur sprak van een ‘ongelofelijke stomme’ actie. Volgens hem wilde de minister ‘graag interessant doen’.

Als Zijlstra het debat in de Kamer overleeft, heeft hij woensdag een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.