Ex-schooldirecteur Khalid T. ontmoette 13-jarig meisje op sekssite

09 januari 2018Leestijd: 3 minuten
De Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda, waar de megamoskee zou gaan komen - Foto: ANP

Het proces tegen de 32-jarige ex-basisschooldirecteur Khalid T. uit Gouda is dinsdag begonnen. Tijdens de pro-formazitting in de rechtbank Den Haag bleek dinsdag dat de ontuchtzaak mogelijk groter is dan gedacht.

Het 13-jarige meisje, waar T. afgelopen zomer ontucht mee zou hebben gepleegd, is mogelijk het slachtoffer van nog meer mannen.

Verdenking valt Khalid T. zwaar

In de zomer zou zij korte tijd op een sekssite hebben gestaan en in die periode met vijftien mannen hebben afgesproken, verklaarde zij eerder. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek daarnaar, maar laat weten vooralsnog geen sporen of bewijzen te hebben gevonden die haar verklaring ondersteunen.

T. zit sinds september vast en blijft ook vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank. Hij was directeur van de islamitische basisschool An-Noer in Alphen aan den Rijn en tevens raadslid voor de PvdA in zijn woonplaats Gouda. Nadat het nieuws van zijn arrestatie naar buiten kwam, besloot het landelijk partijbestuur van de PvdA hem direct te royeren.

De man was zelf niet bij de zitting aanwezig. De verdenking zou hem te zwaar vallen, zegt zijn advocaat Shirley Splinter. T. erkent dat hij afgelopen zomer met het meisje heeft afgesproken en haar naar een hotel heeft meegenomen. Naar eigen zeggen wist hij niet dat ze zo jong was. Ook ontkent hij ontucht met haar te hebben gepleegd, aldus T.’s advocaat. Er loopt op dit moment nog een forensisch onderzoek of er sprake is geweest van gemeenschap. De uitslag daarvan wordt binnen enkele weken verwacht.

Het meisje was in ieder geval geen leerling van zijn school. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij ook met andere minderjarigen ontucht heeft gepleegd.

T. zou het meisje via een seksadvertentie hebben leren kennen. Volgens zijn advocaat kon hij ‘door haar uiterlijk niet inschatten dat zij pas 13 jaar oud was’, en zou hij op zoek zijn geweest naar een ‘serieuze relatie’ en niet naar seks.

De verdachte heeft tot nu toe niet willen meewerken aan psychologische onderzoeken, maar is volgens raadsvrouw Splinter in gesprek met een eigen psycholoog.

Het is nog niet duidelijk wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, maar waarschijnlijk gebeurt dit over twee maanden. De advocaat van T. kon niet aangeven of de verdachte wel bij de inhoudelijke behandeling aanwezig wil zijn.

Betrokkenheid bij dossier Goudse megamoskee

T. speelde als PvdA-raadslid destijds overigens een dubbelrol bij het stemmen voor de controversiële megamoskee in Gouda, een plan dat uiteindelijk van tafel werd geveegd door de gemeenteraad. Saïd Boukayouh was met zijn organisatie El Wahda initiatiefnemer van het plan voor de bouw van de megamoskee.

Boukayouh was destijds dagelijks bestuurder van de Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe (ISR&G), die ook gaat over de An-Noer-school, en was dus in feite de baas van T.

Saillant, want T. was indertijd ook woordvoerder namens de PvdA-fractie in het megamoskee-dossier. Terwijl de onderhandelingen over de moskee in de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in volle gang waren, was T. op zoek naar een nieuwe baan. Hij solliciteerde met succes bij de Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe als directeur van de An-Noer islamitische basisschool in Alphen. In 2015 werd tevens bekend dat de lokale volksvertegenwoordiger geld inzamelde voor het gebedshuis met de omstreden haatimam Tarik ibn Ali.  T. werd na het ontuchtnieuws geschorst als directeur van de basisschool.