Bouw van megamoskee in Gouda staat op losse schroeven

05 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De plannen voor de bouw van een enorme moskee en twee scholen op een voormalig kazerneterrein in Gouda lijken het niet te gaan halen. Collegepartij VVD heeft de steun voor de megamoskee ingetrokken.

Tijdens een debat in de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse stad woensdagavond toonde de liberalen zoveel twijfels over het project, dat er wordt afgezien van steun voor het krediet dat de gemeente vroeg voor de scholen, schrijft Omroep West.

Verzet

Volgens de regionale nieuwszender kan de el-Wahda-moskee nu alleen nog maar worden gebouwd, als oppositiepartij de ChristenUnie ‘ja’ zegt tegen de bouwplannen. De Goudse gemeenteraad stemt volgende week woensdag over de kwestie.

De fractie van de ChristenUnie beslist een dag ervoor of de partij voor de bouw is.

Tegen de komst van de nieuwe moskee, die aan 1.500 bezoekers plek moet bieden, bestaat veel verzet van buurtbewoners. Zij zijn bang dat hun huizen veel minder waard zullen worden en hebben dan ook flink protest aangetekend tegen de bouw van het islamitische gebedshuis.

Atoombunker

Verder worden er vraagtekens gezet bij de financiering van de moskee. Het CDA in de Tweede Kamer riep minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) eerder nog op om onderzoek te doen naar de geldstromen. Er zou een forse investering vanuit het buitenland zijn gekomen, maar het Goudse college ontkent dat.

De megamoskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd, zeggen de bestuurders. In januari waren er berichten dat de moskee, die zou verrijzen op de te slopen atoombunker van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne, mogelijk door salafisten wordt gefinancierd.

Rare uitspraken

Salafistische groeperingen proberen door financiering van nieuwbouwprojecten hun invloed te vergroten. Er bestaan zorgen over de financiering aangezien de radicale Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali is aangesteld als fondsenwerver.

Deze Ibn Ali zou banden hebben met de Dawa-beweging die onder meer jihadisten werft voor de strijd in Syrië. PvdA-raadslid Khalid Tatou is – met djellaba – te zien op een foto, terwijl hij poseert met de islamitische prediker, schrijft De Telegraaf.

Hij is zich van geen kwaad bewust. ‘Ik heb hem nooit kunnen betrappen op rare uitspraken. Het is iemand die volle zalen trekt vanwege zijn leuke humor en persoonlijke verhalen,’ is te lezen in de krant.