Immigratie

Onder Marijnissen is SP plots voor migrantendeals

13 januari 2018

Met Lilian Marijnissen aan het roer van de SP verandert de partij van koers. Zaterdag verklaart Marijnissen dat er niets mis is met het sluiten van migrantendeals met Afrikaanse landen, terwijl de SP eerder nog een soortgelijke deal met Turkije ‘smerig’ noemde.

Marijnissen zegt in een interview met de Volkskrant dat migrantendeals geen principekwestie zijn. ‘We moeten het goed bekijken. Het is niet iets waar je principieel voor of tegen bent.’ Tijdens het kabinet-Rutte II voerde toenmalig fractievoorzitter Emile Roemer nog felle oppositie tegen wat toen het plan-Samsom werd genoemd. De Europese Unie sloot een migratiedeal met Turkije, zodat de instroom van Syrische migranten drastisch werd ingeperkt.

Dit jaar werd gesproken over een soortgelijke deal met Afrikaanse landen, om de bootvluchtelingen die vanuit Libië de overtocht naar de Middellandse Zee wagen, niet in gevaar te brengen, en om de migrantenkampen in Zuid-Italië niet verder te belasten.

Marijnissen over een dergelijke deal: ‘Het zou toch idioot zijn als je daar niet voor bent? Ik bedoel, in principe wil je natuurlijk dat mensen in de regio worden opgevangen…’ Een opmerkelijke uitspraak, omdat deze in eerste instantie door VVD-Kamerlid Malik Azmani werd geponeerd. Dat kwam hem op een storm van verontwaardiging te staan.

‘Deals afhankelijk van context’

Marijnissen wil overigens nog niet garanderen voor een dergelijke deal te stemmen, dat is afhankelijk van de omstandigheden. ‘Of wij instemmen met een vluchtelingendeal hangt af van de context. Met welke regering sluit je zo’n deal? Dat maakt nogal uit,’ aldus Marijnissen.

Een maand geleden maakte SP-leider Emile Roemer bekend dat hij opstapte als Kamerlid. Roemer slaagde er niet in om de SP aan electoraal succes te helpen. Hij werd terstond vervangen door Lilian Marijnissen, met haar tien maanden ervaring een opvallende keuze. Lilian Marijnissen is de dochter van oud-partijleider en oud-partijvoorzitter Jan Marijnissen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.