Tweede Kamer

Kamer maakt gehakt van ‘videoscheids’-plan DENK

30 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Een overgrote Kamermeerderheid heeft vanmiddag tegen het ‘videoscheids’-voorstel van DENK gestemd. Zo’n videoscheidsrechter zou volgens DENK in de gaten moeten houden of debatten in de plenaire zaal van de Tweede Kamer eerlijk verlopen.

Het is niet voor het eerst dat de partij kritiek uit op Arib. Zo ontstond in november vorig jaar ook al een opstootje, toen de Kamervoorzitter DENK-politicus Tunahan Kuzu terechtwees. Kuzu had even daarvoor gesuggereerd dat Arib vermoeid was en daarom geërgerd. Zij ontnam hem daarop het woord.
Bekijk hieronder hoe die woordenwisseling verliep:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tijdens de behandeling bleek vorige week al dat de andere partijen weinig zagen in het plan voor een videoscheidsrechter. Debatten zijn al live te volgen op televisie en internet, dus een extra opname zou volgens hen weinig toegevoegde waarde hebben.

‘Het ligt aan zijn eigen gedrag’

Öztürk schreeuwt zelf altijd vanuit zijn politieke zetel door andere bijdragen heen, zelfs tijdens maiden speeches (de eerste speech van een nieuw Kamerlid, red.), zei VVD-Kamerlid Sven Koopmans. ‘En dan klagen over de orde,’ aldus de geërgerde VVD’er.

Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman nam het op voor de Kamervoorzitter. Haar fractie was eerder ook klein, benadrukte ze, en werd toen ook niet ‘achtergesteld’ door de voorzitter. Ze opperde dat het onderbreken wellicht aan Öztürks ‘eigen gedrag’ ligt.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas noemde het idee in het AD ‘raar en onwerkbaar’. ‘Volkomen overbodig,’ oordeelde de voormalig VVD-politicus. ‘In de eerste plaats omdat mevrouw Arib kundig en onpartijdig voorzit. Zij trekt geen enkele partij voor en benadeelt geen enkele partij.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.