Den Haag

Partijen pakken Öztürk aan na zoveelste klaagzang over Arib

25 januari 2018Leestijd: 3 minuten

DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk blijft maar klagen over Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die volgens hem partijdig zou zijn. Öztürk, die eerder voorstelde om Arib te laten terugfluiten door een externe scherprechter, komt nu met een nieuw idee: een videoscheidsrechter in de Tweede Kamer.

Öztürk vindt dat Arib en haar vervangers zijn partij slecht behandelen en te vaak de mond snoeren tijdens debatten. Andere partijen vinden echter dat DENK het er zelf naar maakt, schrijft De Telegraaf donderdag.

Öztürk klaagt: Kamervoorzitter beschermt ‘gevestigde orde’

DENK beweerde al eerder dat de voorzitter van PvdA-huize niet boven de partijen staat. Ze zou de drie Kamerleden van DENK harder aanpakken dan andere Kamerleden, en hen vaker het woord ontnemen. Dat resulteerde al in opstootjes in de Tweede Kamer. Beelden daarvan werden door de partij opgeknipt en op YouTube gezet.

Ter illustratie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Özturk beweerde donderdagochtend tijdens een debat over een wijziging van het Reglement van Orde opnieuw dat zijn partij vaker dan andere partijen het woord wordt ontnomen. Het DENK-Kamerlid trok een vergelijking met etnisch profileren door de politie, en suggereerde daarmee dat zijn partij het slachtoffer is van discriminatie. Toch zegt hij ook dat Forum voor Democratie relatief vaak wordt afgekapt. Dit zou volgens hem worden gedaan om de ‘gevestigde orde’ te beschermen.

Daarom wil DENK een videoscheidsrechter. Öztürk ziet een burgerpanel voor zich dat na een debat digitaal feedback geeft over de prestaties van de voorzitter.

Andere partijen geïrriteerd over aanval Öztürk

Andere partijen reageerden geïrriteerd op het zoveelste verwijt van DENK tegen Arib. Öztürk schreeuwt zelf altijd vanuit zijn politieke zetel door andere bijdragen heen, zelfs tijdens maiden speeches (de eerste speech van een nieuw Kamerlid, red.), zei VVD-Kamerlid Sven Koopmans. ‘En dan klagen over de orde,’ aldus de geërgerde VVD’er. Hij vindt het idee voor een videoscheids een ‘respectloze aanval’. Koopmans suggereerde dat het idee van Öztürk wellicht vooral wordt ingegeven door wrok. ‘Ja, Arib en ik hebben nu eenmaal een verleden met elkaar,’ zei Kuzu eind vorig jaar. ‘We komen uit dezelfde PvdA-fractie, waar ik destijds uit onmin uit ben gestapt.’

Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman nam het op voor de Kamervoorzitter. Haar fractie was eerder ook klein, benadrukte ze, en werd toen ook niet ‘achtergesteld’ door de voorzitter. Ze oppert dat het wellicht aan Öztürks ‘eigen gedrag’ ligt. Het DENK-Kamerlid trok opnieuw de discriminatie-kaart. Hij vergeleek de situatie van zijn partij met discriminatie op de arbeidsmarkt; die werd ook lang niet herkend.

Arib zelf is ook niet te porren voor een videoscheids. Er staan al veel camera’s in de Kamer, en ze krijgt genoeg feedback van burgers en politici. Alles wordt live uitgezonden. DENK maakt daar volgens haar ook dankbaar gebruik van door dit videomateriaal te manipuleren en op YouTube te publiceren.

Arib ligt wel vaker in de clinch met de politici van DENK. De manier waarop fractieleider Tunahan Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer te werk gaan, ‘tast het aanzien van de Kamer aan’, zei zij vorig jaar maart, een paar weken voor de verkiezingen. Kuzu en Öztürk hadden toen nog, als PvdA-afsplitsing, twee zetels. Bij de verkiezingen kreeg DENK er een zetel bij.

Volgens Arib worden collega’s in de Tweede Kamer door DENK ‘verketterd’ en worden uitspraken gemanipuleerd: ‘Dat is voor onze parlementaire democratie, voor onze parlementaire geschiedenis ongekend.’ Kuzu en Öztürk brachten op sociale media diverse keren het stemgedrag van Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse Tweede Kamerleden onder de aandacht, met foto’s van deze Kamerleden erbij. Volgens DENK verloochenen de politici in kwestie hun achtergrond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.