Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Echt gevaarlijk nepnieuws is Turks en Arabisch

29 januari 2018

Nieuwsgaring was bijna altijd vrij. Althans in het vrije westen. Ook tijdens de Koude Oorlog waren er geen belemmeringen voor het verspreiden en ontvangen van berichten. Al wilden ook toen de vijanden van de open samenleving nepnieuws verspreiden.

De Sovjet-Unie was heer en meester in het verspreiden van nepnieuws en gemanipuleerde berichten. Buiten de vrije wereld waren er velen die geloofden in de berichten die al dan niet rechtstreeks door de Sovjet-Unie werden verspreid. Dat leidde in de derde wereld tot conflicten, revoluties en pijnlijke misvattingen. Moskou was in staat om een generatie jongeren in de derde wereld te manipuleren en op te hitsen tegen het westen.

Maar het antwoord van het vrije westen op de manipulaties van het Sovjet-totalitarisme was geen censuur. Radio Liberty is opgericht om de mensen achter het IJzeren Gordijn van echte feiten en analyses te voorzien. Het vrije westen raakte verwikkeld in een propagandaoorlog. Maar nooit werd de verspreiding van nieuws in het westen aan controle onderworpen. Het vertrouwen in de democratie en de democratische krachten was zo sterk dat niemand echt bang was voor nepnieuws.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.