Mark de Jong

Achttien jaar cel voor moord op Koen Everink

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Voormalig tenniscoach Mark de Jong is dinsdag veroordeeld tot een een celstraf van achttien jaar voor de moord op zakenman Koen Everink. Dat is evenveel als het Openbaar Ministerie had geëist.

De Jong was niet bij de uitspraak in de rechtbank in Utrecht aanwezig. Hij gaat in hoger beroep, zei zijn advocaat Bob Kaarls direct na de uitspraak. De voormalige tenniscoach heeft altijd ontkend dat hij zijn vriend en gokmaatje heeft vermoord.

De 42-jarige Koen Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gebracht, terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Zij vond ’s ochtends haar vader.

Bloedspoor in auto

De Jong was bevriend met Everink en was de avond van diens gewelddadige dood bij hem op bezoek geweest. De twee aten samen en keken sport op tv. De Jong meldde zich de volgende dag bij de politie, maar mocht alsnog met toptennisser Robin Haase afreizen voor twee toernooien in de Verenigde Staten. Bij terugkomst werd hij opgepakt.

Lees hier de volledige reconstructie van de moord op Koen Everink

Onderzoekers troffen in de Volkswagen Golf van De Jong een bloedspoor en DNA van Everink aan. In een afgeluisterd telefoongesprek vanuit de gevangenis met zijn ouders vroeg De Jong hen een duur horloge van Everink van het merk IWC, dat op zijn slaapkamer lag, te laten verdwijnen. Op de wijzerplaat bleek een bloedspoor van het slachtoffer te zitten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zat er ook DNA van de verdachte op één van de messen die bij de steekpartij zouden zijn gebruikt.

De Jong had gokschulden bij miljonair Everink. Volgens het OM ging het om 80.000 euro. De tenniscoach had met Everink een regeling getroffen en zou op vrijdag 4 maart, de dag van de moord, weer een deel afbetalen. Volgens het OM voelde De Jong zich opgejaagd omdat zijn ouders dreigden te ontdekken dat hij opnieuw ten prooi was gevallen aan zijn gokverslaving. Ook had Everink erop aangedrongen dat De Jong het geleende geld zou terugbetalen.

Ontvoerd door een groep mannen

De Jong heeft altijd ontkend dat hij Everink heeft vermoord. Nadat hij de woning van Everink had verlaten, werd hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen drong de villa van Everink binnen en zou hem hebben vermoord.

Het OM noemde het ontvoeringsverhaal ‘ongeloofwaardig’. De Jong heeft verscheidene keren gelogen en zijn verklaringen aangepast.

De zaak is in mei 2017 ook inhoudelijk behandeld, maar omdat de toenmalige advocaat van De Jong diens verdediging neerlegde, heeft de zaak veel vertraging opgelopen. De advocaat trad terug omdat de rechter weigerde aanvullende onderzoekswensen van de verdediging in te willigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.