Documentaire

Journalisten: Wel degelijk uit film geknipt om Wilders

02 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Volgens Volkskrant-journalist Huib Modderkolk is hij samen met zijn collega Tom Kreling wel degelijk uit de Wilders-film van de Amerikaanse documentairemaker Stephen Robert Morse geschrapt omdat deze bang was dat de PVV-leider anders zou afhaken.

De documentaire ‘Wilders’ is donderdag 11 oktober 2017 uitgezonden door de NTR op de publieke omroep (NPO2). Modderkolk reageert met deze verklaring op de column van Stephen Robert Morse die vandaag verscheen op de site van Elsevier Weekblad.

Volgens de documentairemaker komen Modderkolk en Kreling niet in de eindversie van zijn film voor ‘vanwege hun slechte Engels, en belangrijker nog, doordat zij vooral speculeerden over de standpunten van de heer Wilders. Hun bijdrage voldeed simpelweg niet aan onze definitie van goede journalistiek.’

Morse complimenteerde journalisten juist met hun Engels

Modderkolk noemt dit een ‘onzinverhaal’. Na het interview zou Stephen Robert Morse beide journalisten hebben gecomplimenteerd met hun Engels. Ze hadden daarna nog veel contact  met de filmmaker om hem te helpen aan namen en contactgegevens van andere mogelijke interviewkandidaten. Zo wilde hij onder anderen graag spreken met de broer van Geert Wilders.

Modderkolk zegt een bericht te hebben van Stephen Robert Morse waaruit blijkt dat Geert Wilders ontstemd (‘pissed’) was dat de filmmaker ook Modderkolk en Kreling voor zijn documentaire had geïnterviewd. Vandaar dat in de trailer van de film – om Wilders niet af te schrikken – alleen hun stemmen zitten. In de uiteindelijke documentaire zijn ook de stemmen gesneuveld.

Over die ontstemdheid van Wilders stuurde Kreling deze tweet:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij schreef dus niet, zoals Stephen Robert Morse in zijn column beweert, dat ze niet in de film zitten ‘omdat zij het oneens waren met Wilder’s opvattingen’.

Volgens Modderkolk heeft Stephen Robert Morse achteraf een reden verzonnen waarom zij niet in de film voorkomen, terwijl hij de beide journalisten vooraf liet weten dat hij ze uit de trailer liet omdat hij bang was voor Wilders’ reactie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.