Erdogan: poging Rutte om onze relatie te verbeteren is ‘toereikend’

28 december 2017Leestijd: 2 minuten
Erdogan (L) en Rutte (R) - Foto: ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt voor het eerst in tijden positief over de relatie met Nederland en andere Europese landen. ‘We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland, of België,’ zei hij donderdag. ‘Integendeel: de mensen die in de regeringen van die landen zitten, zijn mijn oude vrienden.’

Erdogan wil naar eigen zeggen de banden met Europa verbeteren, meldt de Turkse krant Hurriyet.

Meer vrienden, minder vijanden

‘Ik zeg altijd maar: we hebben de verplichting om het aantal vijanden te verlagen, en het aantal vrienden te verhogen,’ aldus Erdogan. Hij sluit een bezoek aan Nederland of Duitsland in 2018 niet uit. ‘We hebben problemen gehad,’ erkent hij. ‘Maar onze laatste bijeenkomsten gingen heel goed. Ik heb ze om steun gevraagd wat betreft Jeruzalem [het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump, red.] en we hebben allemaal dezelfde mening.’

Volgens Erdogan heeft premier Mark Rutte ‘een aantal signalen afgegeven’ om de relatie met Turkije te verbeteren. ‘Die zijn toereikend,’ aldus Erdogan.

Vorige week zei Rutte inderdaad dat hij het graag goed wil maken met Erdogan. Sinds de diplomatieke rel in maart afgelopen jaar, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, zouden de twee leiders geen contact meer hebben gehad. Zelfs tijdens de G20-top in Hamburg, waar de twee mannen aan dezelfde tafel zaten, zouden ze geen woord hebben gewisseld.

Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme

Het kabinet weigerde destijds een aantal Turkse ministers toegang tot Nederland, omdat ze hier campagne wilden voeren voor het omstreden Turkse referendum. Hierin sprak de bevolking uiteindelijk met een nipte meerderheid haar goedkeuring uit voor drastische stappen waarmee Erdogan meer macht naar zich zal toetrekken.

De Nederlandse weigering om de ministers te verwelkomen, stuitte op grote furie van Erdogan, die Nederland onder meer betichtte van ‘fascisme’ en Nederlanders ‘nazi-overblijfselen’ noemde. De Turkse regering eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag tot op de dag van vandaag niet terugkeren naar zijn post Ankara.

Kabinet wil de-escalatie

‘Ze hebben me benadeeld,’ zegt Erdogan over de kwestie. ‘Verder had ik voorheen altijd goede ontmoetingen met Rutte.’

Het kabinet heeft al aangegeven in te zetten op de-escalatie. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) voerde onlangs tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel achter de schermen gesprekken met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Het is voor het eerst sinds de diplomatieke rel dat Nederland en Turkije gesprekken hebben gevoerd.