nederland

Turkse krant opent aanval op ‘rotzak en Gülenist’ Aboutaleb

17 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Na de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije van vorige week, blijven Turkse media Nederland aanvallen. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb moet het ontgelden.

Yeni Akit, een Turks islamistisch dagblad, noemt de PvdA’er een ‘rotzak’. Aboutaleb onthulde deze week dat hij agenten opdracht had gegeven de entourage van de Turkse minister Fatma Kaya, die Nederland illegaal was binnengekomen, aan te houden, mocht dat nodig zijn. De agenten mochten ook geweld gebruiken.

Aboutaleb aanhanger van Gülen

Reden genoeg voor Yeni Akit om Aboutaleb op de voorpagina volledig zwart te maken. De krant pakt uit met een uitgebreide complottheorie over de burgemeester. Aboutaleb zou een prominent lid zijn van de ‘terroristische’ organisatie FETÖ, van de islamitische prediker Fethullah Gülen.

Na de staatsgreep in Turkije afgelopen juli beweerde de Turkse regering dat de organisatie van Gülen achter de coup zat. In Rotterdam liepen de spanningen tussen Gülenisten en aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hoog op. Aboutaleb probeerde beide partijen juist tot kalmte te manen.

Bij het artikel in Yeni Akit staat een foto van Aboutaleb uit 2012, toen de burgemeester in Turkije was. Hij reisde daar met een Rotterdamse delegatie naartoe, onder meer om de toenmalige burgemeester te ontmoeten van een belangrijke regio in Istanbul. Yeni Akit, fel supporter van president Erdogan, zet voortdurend aan tot haat tegen alle mogelijke minderheden.

Aboutaleb laat weten dat hij niet zal reageren op de beschuldigingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Spanningen

Ankara reageert op verkiezingsuitslag: ‘Heilige oorlogen komen naar Europa’

Na de verkiezingen lijkt de diplomatieke rel nog lang niet ten einde. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken reageerde ziedend toen bleek dat de VVD de grootste partij blijft in Nederland: volgens hem leiden Nederlanders Europa naar de afgrond. ‘Heilige oorlogen komen naar Europa,’ dreigde hij zelfs.

Turkse kranten spelen een belangrijke rol in de vijandelijkheden. De kranten vallen Nederlandse politici aan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is meermaals afgebeeld met hakenkruisen en een Hitlersnor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.