Zaandam

Tientallen tips in moordzaak Milica van Doorn uit 1992

10 november 2017Leestijd: 2 minuten

De politie in Noord-Holland heeft de afgelopen dagen 45 tips binnengekregen naar aanleiding van de moord op Milica van Doorn in Zaandam in 1992. Ook hebben tien mannen zich gemeld om DNA af te staan in verband met het verwantschapsonderzoek dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn begonnen.

Deze week stuurde het OM 133 mannen van Turkse afkomst een brief met de vraag of zij via wangslijm DNA wilden afstaan voor een verwantschapsonderzoek. Zij wonen of woonden destijds in de wijk Kogerveld, waar de jonge vrouw (19) dood werd aangetroffen. Ze bleek verkracht en daarna vermoord.

In een getuigenverklaring werd destijds gesproken over een man met een Turks uiterlijk die op de avond van de moord in de richting fietste van de plaats waar later Milica’s lichaam is gevonden. Omdat ook een DNA-spoor in haar lichaam werd ontdekt dat wees op een dader met Turkse voorouders, is de politie tot de groep van 133 mannen gekomen. De politie heeft goede hoop dat het tot een doorbraak komt, aangezien eerder de vastgelopen zaken van de moord op Marianne Vaatstra en die op Andrea Luten door DNA-verwantschapsonderzoek zijn opgelost.

Politie benadert mannen

De mannen die zijn benaderd, hoeven zich niet zelf te melden. Vanaf maandag zullen politiemensen alle aangeschreven mannen persoonlijk benaderen. De mannen kunnen dan vragen stellen of erover nadenken. Als zij dat willen, kan ook meteen wangslijm worden afgenomen, aldus een woordvoerster van de politie vrijdag.

De afname van DNA gebeurt op vrijwillige basis en het materiaal wordt alleen voor dit onderzoek gebruikt, benadrukt zij. De mannen zijn geen verdachten, maar via hun genetische materiaal kan de politie mogelijk een daderspoor in de familie achterhalen.

Nog geregeld losse tips

De 25 jaar oude zaak kwam dinsdag aan de orde in tv-programma Opsporing Verzocht. Volgens de politie komen in deze zaak nog geregeld losse tips binnen, maar het aantal tips dat de politie nu krijgt, geeft ‘wel aan dat de zaak nog leeft’. Op de gouden tip staat een beloning van 20.000 euro.

De Zaandamse Milica van Doorn verdween op 7 juni 1992 na een feestje. Ze had een paar dagen eerder havo-examen gedaan. Omdat de bus niet reed, liep ze naar huis. Op die tocht is zij vermoedelijk haar verkrachter en moordenaar tegengekomen. Een dag later zag de pastoor van de Sint-Jozefkerk het lichaam van Milica liggen in de vijver naast de kerk. De kerk staat op ongeveer 1 kilometer van de plaats waar het feest was gehouden. Milica bleek verkracht en doodgestoken. In haar lichaam werd sperma van de vermeende dader gevonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.