nederland

Moordenaar Marianne Vaatstra krijgt achttien jaar celstraf

19 april 2013

De rechtbank in Leeuwarden acht bewezen dat Jasper S. Marianne Vaatstra heeft vermoord en verkracht. De moordenaar heeft weloverwogen gehandeld en krijgt daarom achttien jaar celstraf.

Dat oordeelt de rechtbank in Leeuwarden vrijdag. Jasper S. is zelf ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ niet bij de uitspraak aanwezig.

Voorbedachten rade

De veroordeelde heeft de verkrachting en moord op het zestienjarige meisje bekend, maar hield vol dat hij handelde in ‘paniek, roes en opwelling’.

De rechtbank besluit dat er overtuigend bewijs is dat hij handelde met voorbedachten rade. Daarom is er sprake van moord, in plaats van doodslag.

Volledig toerekeningsvatbaar

‘Uit oogpunt van vergelding is iedere straf te licht,’ oordeelt de rechter. De rechtbank weegt mee in de uitspraak dat familieleden Vaatstra ‘naakt en verminkt’ hebben aangetroffen.

Jasper S. was volledig toerekeningsvatbaar toen hij haar op 1 mei 1999 van haar fiets trok, verkrachtte in een weiland en haar keel doorsneed.

Opsporing

Vorig jaar november werd de dader van de moord op Vaatstra na dertien jaar opgespoord via een vrijwillige DNA-test. Het DNA van de 45-jarige Friese boer Jasper S. komt volledig overeen. In december bekent hij de moord op Vaatstra.

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden twintig jaar celstraf. Volgens experts heeft S. geen stoornis en handelde hij volledig bij kennis. Jasper S. betuigde spijt in de rechtzaal, maar imponeert daarmee de nabestaanden noch de rechtbank.

Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.