Den Haag

Thierry Baudet is Politicus van het Jaar 2017

18 december 2017

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet is verkozen tot politicus van het jaar. Hij won van onder anderen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Die drie mannen werden allen ‘kopmannen van de nieuwe generatie’ genoemd. Het is de uitslag van de jaarlijkse verkiezing door het opiniepanel van EenVandaag.

Opvolger van Wilders

Baudet kreeg 39 procent van de bijna 45.000 stemmen, Dijkhoff werd tweede met 18 procent en Klaver derde met 14 procent. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en vertrekkend PvdA-politicus Jeroen Dijsselbloem eindigen op een gezamenlijke vierde plek.

De 34-jarige Baudet volgt PVV-leider Geert Wilders op die vorig jaar voor de vierde keer winnaar was.

Uit het niets in Kamer

Panelleden vinden het knap dat Baudet dit jaar uit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer is gekomen, en dat bij onderwerpen benoemt. Ook noemen ze het bewonderenswaardig dat de partij blijft stijgen in de peilingen en het aantal leden groeit.

Een kleine troost voor de Groenlinks-leider: hij won wel politicus van het jaar bij onder jongeren. Daar werd Baudet weer tweede. Klaver is populair onder jongeren vanwege zijn ‘vernieuwende campagnestrategie’, onder meer door het organiseren van meet-ups en de ‘focus op beeld’, aldus EenVandaag. Hij won de afgelopen twee jaar ook bij jongeren.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.