Buma ruziet met GroenLinks en SP over hogere btw

01 november 2017Leestijd: 4 minuten
Kamer debatteert over regeringsverklaring - Foto: ANP

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt vandaag de Regeringsverklaring uit. Dat markeert de vuurdoop van het nieuwe kabinet in de Tweede Kamer. ‘We hebben er zin in,’ zegt Rutte.

‘Niet alleen strijd is belangrijk, maar deze tijd vraagt ook om oplossingen,’ zegt Mark Rutte bij de Regeringsverklaring. Hij pleit in zijn toelichting op het Regeerakkoord voor samenwerking tussen coalitie en oppositie.

Buma ruziet met linkse partijen over hogere btw

CDA-leider Sybrand Buma heeft de geplande verhoging van de btw verdedigd in een felle clash met linkse partijen. Hij nam het ook op voor de afschaffing van de belasting op dividend.

Volgens Buma staan tegenover de btw-verhoging verlagingen van andere lasten, en tegenover de afschaffing van de dividendbelasting staan ook belastingverhogingen voor het bedrijfsleven. Vooral GroenLinks en SP uitten zich ontevreden over de maatregelen.

Wilders: ‘Nederland in politieke crisis’

‘Ooit waren we het mooiste land ter wereld’, zegt PVV-leider Geert Wilders, die als grootste oppositiepartij als eerste het woord mocht. ‘Wat is ons land te grabbel gegooid,’ tiert Wilders.

D66-leider Alexander Pechtold vraagt in de eerste interruptie naar de periode waar Wilders aan refereert. Wilders: ‘Het Nederland voor 1850.’ Pechtold: ‘Dus toen vond u de ouderenzorg wel goed?’ Wilders reageert dat het niet om een tijdsperiode gaat. Pechtold: ‘Goed dat geschiedenis tijdens dit kabinet weer meer aandacht krijgt.’

Geert Wilders is kwaad over de uitspraken van CDA-leider Sybrand Buma, die afgelopen week zei dat een referendum over de sleepwet geen zin heeft. Wilders: ‘Wat een vreselijke arrogantie, het negeren van een referendum, een mislukking wordt het kabinet. Zit al vast in de modder voordat het is weggereden. Het gaat niet om de burger, het gaat om macht.’

Gert-Jan Segers gaat de discussie aan met Wilders over de sleepwet. De leider van de ChristenUnie vindt dat Wilders als voorstander voor de wet tegen het referendum voor de kwestie zou moeten zijn. Wilders: ‘Als de meerderheid van de bevolking die sleepwet niet wil, dan komt die er niet. Punt.’

Moties van wantrouwen

Wilders kondigt aan dat de nieuwe regering direct moties van wantrouwen kunnen verwachten. De minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66), omdat ze een dubbele nationaliteit heeft – Ollongren heeft ook een Zweeds paspoort.

Ook Ferdinand Grapperhaus (CDA), de minister van Justitie, krijgt een motie van wantrouwen, omdat hij in een column in het FD schreef dat jihadisten in Nederland berecht moeten worden. Volgens Wilders is hij een gevaar voor de samenleving.

Klimaatparagraaf

GroenLinks-leider Jesse Klaver liet na een lange periode van stilte ook van zich horen. Hij stelt dat het nieuwe kabinet zijn beloftes niet nakomt. Het kabinet belooft dat iedereen erop vooruitgaat, maar die belofte is ‘gebouwd op drijfzand’, aldus Klaver.

Hij is wel blij met de ambitie van het kabinet op klimaatgebied, een onderwerp wat hij pas vrij laat in zijn rede aan bod liet komen. ‘Maar ik mis concrete doelstellingen,’ zegt hij. De bedragen die het kabinet wil investeren in het opslaan van Co2 vindt hij ‘gekkenwerk’.

Regeringsverklaring

Rutte stond aan het begin van zijn verklaring eerst stil bij de slachtoffers van de aanslag in New York, waarbij acht mensen om het leven kwamen. ‘Het is belangrijk dat we samen optrekken tegen terreur; dat is ook van belang voor het debat vandaag,’ zegt Rutte.

Bij aanvang van de Regeringsverklaring haalt hij de woorden van oud-premier Dries van Agt aan, die hij uitsprak na de langste formatie ooit – totdat Rutte met zijn derde kabinet het record brak.

‘De politieke verhouding in ons land is complex geworden, we gaan zoeken naar breed draagvlak,’ zegt Rutte, die refereert aan de minieme meerderheid van Rutte III.  ‘We beseffen dat democratie gebaat is van andere partijen, van gemeenten en provincies en de polder. Van mensen zelf. Regeringsbeleid is er voor leraren, politie, ouders, boeren, kunstenaars, mensen met en zonder baan.’

‘We hebben er zin in’

Wacht op onze daden

Deze geïllustreerde bundel bevat alle 29 Regeringsverklaringen die sinds 1945 zijn gehouden, inclusief de Regeringsverklaring die Mark Rutte op woensdag 1 november 2017 zal uitspreken. 

Bestel het hier. 

Rutte zegt dat het motto ‘vertrouwen in de toekomst’ ook een opdracht is aan het kabinet. ‘Politiek moet er weer zijn voor alle Nederlanders, ook voor diegenen die denken dat de politiek er niet voor hen is.’ Over de lengte van de formatie zegt Rutte dat die mede tot stand kwam door de uitslag, maar ook omdat zorgvuldigheid van belang was bij het schrijven van het Regeerakkoord. Er ligt nu een akkoord dat alle partijen recht doet, volgens Rutte. ‘We zijn er uitgekomen, we zijn er goed uitgekomen. We hebben er zin in.’