Politiek

Klaver: meer loon voor ambtenaren, als ‘goede voorbeeld’ voor bedrijven

23 september 2017

Nu het beter gaat met de economie moeten niet alleen bedrijven de lonen verhogen, maar moet de overheid ‘het goede voorbeeld geven,’ vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Eerder deze week deden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een oproep aan bedrijven om de lonen te verhogen.

‘Als de premier zegt dat lonen in de marktsector omhoog moeten, dan moet de overheid het goede voorbeeld geven’, zegt Klaver in het radioprogramma Kamerbreed. ‘Dat zou ook een goed voorbeeld zijn voor CEO’s van bedrijven.’

Publieke sector

Klaver wil dat agenten, docenten en andere mensen in de publieke sector er zo’n 3,5 procent bij krijgen. ‘Het is heel belangrijk dat lonen in Nederland omhoog gaan,’ vindt Klaver. ‘Ik ben ook blij dat inmiddels iedereen dat zegt. Zelfs de premier.’

Rutte en Dijsselbloem riepen bedrijven eerder deze week op om de lonen verder te laten stijgen. ‘Een groot deel van het bedrijfsleven kan dat ook betalen,’ zei Dijsselbloem in een interview met RTL. De minister meldde dinsdag – Prinsjesdag – zelfs dat hij lid is geworden van vakbond FNV, om zijn oproep kracht bij te zetten.

Niet iedereen profiteert van groeiende economie

Ruim een miljoen huishoudens gaan er, ondanks de groeiende economie, volgend jaar op achteruit, bleek uit de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota, iets wat Dijsselbloem naar eigen zeggen dwarszit. Volgens de minister hangt dat voor een groot deel samen met de lonen.

Rutte sloot zich bij Dijsselbloem aan: ‘Ik vind het een taak van de politiek, maar ook van de werkgevers in Nederland nu het zo veel beter gaat en die ook meer ruimte hebben voor loonstijging, in die combinatie ervoor te zorgen dat we het allemaal iets beter krijgen.’

Uit de begroting bleek bovendien dat vooral uitkeringstrekkers en gepensioneerden met een hoger inkomen er volgend jaar niet op vooruit zullen gaan. Voor de meeste Nederlanders blijft de koopkracht overigens volgend jaar zo goed als hetzelfde, blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de gepresenteerde Miljoenennota. ‘Als er in de persoonlijke situatie van mensen niets verandert, verandert er volgend jaar ook weinig in de portemonnee,’ aldus het voorlichtingsinstituut. Voor de meeste mensen liggen het verschil in koopkracht met dit jaar tussen de min 0,5 en plus 0,5 procent. Het Nibud vindt het belangrijk dit te benadrukken, vanwege de positieve stemming die er heerst over de koopkracht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.