Lasten

GroenLinks wilde zelf btw miljard verhogen

01 november 2017Leestijd: 2 minuten

GroenLinks verzet zich met andere partijen flink tegen de geplande verhoging van het lage btw tarief van 6 naar 9 procent. Maar de partij stelde in de verkiezingscampagne begin dit jaar zelf nog voor de btw op vlees flink te verhogen.

De btw moest van de partij van Jesse Klaver omhoog van 6 naar 21 procent. Die maatregel, een verkapte vleestaks, zou niet-vegetarische consumenten behoorlijk in de portemonnee raken. Een tournedos van 7 euro zou 7,99 gaan kosten, een kilo gehakt van 5 euro 5,71.

Fragment uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks

Lastenverzwaring

Dat lijkt een relatief kleine ingreep, niet te vergelijken met het omvangrijkere plan van de nieuwe coalitie, maar dat was het niet. Dat leert de doorrekening van het verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB concludeerde dat de verhoging tot een lastenverzwaring voor burgers en bedrijven van een slordige 1,1 miljard euro zou leiden. De verhoging had, volgens het planbureau, bovendien niet alleen betrekking op vlees, maar ook op vis. Partijen leveren het CPB altijd gedetailleerde informatie aan over hun plannen.

Fragment uit de doorrekening van het verkiezingsprogramma van GroenLinks door het CPB.

Eerste levensbehoeften

De verhoging van het lage tarief van 6 naar 9 procent levert de schatkist volgens het planbureau 2,6 miljard euro op. Niet alleen eerste levensbehoeften, maar ook een aantal diensten worden daardoor duurder.

Nieuw!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Maar vlees stijgt minder in prijs dan GroenLinks wilde. De tournedos die van Klaver 99 cent duurder mocht worden, stijgt onder Rutte III uiteindelijk maar enkele dubbeltjes in prijs.

Een pak melk wordt door het hogere btw-tarief enkele centen duurder. Door de bank genomen zijn lagere inkomens tussen de 10 en 15 euro per maand meer aan btw kwijt.

Uitvoeringsproblemen

Het Centraal Planbureau waarschuwde bovendien dat het plan van Klavers partij tot uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst kon leiden. Dat heeft te maken met de vraag welke producten met vlees en vis precies in het hoge tarief zouden moeten vallen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.