Europese Unie

Hoekstra sceptisch over hervormingsplannen eurozone

08 november 2017Leestijd: 2 minuten

Voor de EU aan hervormen denkt, moeten de lidstaten eerst hun begroting op orde krijgen. Dat vindt de nieuwe minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA). Hoekstra was dinsdag voor het eerst in Brussel voor een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Direct onderscheidde hij zich door zich te keren tegen hervormingsplannen van de eurozone.

Dat meldt het FD. Hoekstra laat bij zijn eerste EU-top weten dat Nederland tegen een eigen begrotingscapaciteit voor de Europese Unie is. Ook wil hij als minister van Financiën niet garant staan voor nieuwe leningen die de EU wil aangaan. Eerst moeten de slechte leningen aan Italiaanse banken overboord. Voor Hoekstra was dit een belangrijke vergadering. ‘Ik heb willen markeren hoe we in de wedstrijd zitten,’ aldus Hoekstra.

Toekomstige buffer voor crises

Jeroen Dijsselbloem, die tot januari voorzitter van de eurogroep is, liet weten dat ‘een fors aantal ministers behoefte heeft aan een begrotingscapaciteit als stabiliseringsmechanisme,’ noteert het FD. Het is de bedoeling dat die gezamenlijke begrotingscapaciteit een toekomstige buffer vormt tegen mogelijke klappen. Daarmee zou de eurozone een crisis kunnen afwenden, is de gedachte.

De Europese Commissie wil de monetaire unie op korte termijn gaan hervormen. De voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker, zei eerder al dat hij graag ziet dat alle EU-landen de euro invoeren. De Franse president Emmanuel Macron wil dat de landen die de euro als munteenheid hebben, een gezamenlijke minister van Financiën krijgen, met een eigen budget.

Hervormen nog niet aan de orde

Als het aan Nederland ligt, is hervormen van de Europese Unie nog niet aan de orde. De andere landen van de EU zouden eerst hun eigen begroting op orde moeten krijgen. Hoekstra: ‘Nederland en Duitsland hebben echt hervormd en  zitten nu met een begrotingsoverschot.’

Hoekstra wil dat andere EU-landen hieraan een voorbeeld nemen. ‘We kunnen van andere EU-landen vragen hiermee harder aan de gang te gaan: met de AOW-leeftijd, de pensioenen, de arbeidsmarkt, beheersing van de zorgkosten en naleving van het begrotingspact.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.