Amsterdam

Verdachte metromoord Amsterdam was op verlof

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De man die in juli in de Amsterdamse metro willekeurig een 38-jarige passagier doodstak, was op verlof. Dat bleek vandaag op een tussentijdse zitting.

De 27-jarige Philip O. verbleef in de psychiatrische kliniek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Hij was hier gedwongen opgenomen. Zes weken voor het voorval zou O. een verpleegkundige van het AMC hebben mishandeld. Toch mocht hij op onbegeleid verlof, meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5. Waarom is niet bekend.

Het voorval gebeurde in de avondspits van 27 juli, in metrolijn 53 ter hoogte van station Venserpolder. Vanuit het niets bracht O. zijn slachtoffer diverse messteken in hals, buik en borst toe.

Passagiers raakten in paniek

Passagiers in de halfvolle metro raakten daarop in paniek en renden massaal naar voren. Bij een volgende halte konden ze uitstappen en werd de verdachte opgepakt. Het slachtoffer bezweek later aan zijn verwondingen.

In de rechtbank ontkende O. vandaag betrokkenheid. ‘Ik heb het niet gedaan. Ik vind dat de politie mij gebruikt. Ik wil er niet over praten, ik kan me niks herinneren van wat ik heb gedaan’, zei hij volgens de Amsterdamse zender.

Opnieuw 90 dagen vast

De rechter oordeelde vandaag dat O. opnieuw negentig dagen vast blijft zitten. Begin volgend jaar volgt waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.

Volgende maand wordt de verdachte geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische observatiekliniek waar experts zullen kijken naar zijn toerekeningsvatbaarheid en het recidivegevaar. Zijn advocaat gaf vandaag al aan dat O. niet zal meewerken aan psychiatrisch onderzoek.

De verlofregeling van psychiatrische patiënten in gesloten instellingen ligt onder vuur na de dood van de Utrechtse Anne Faber (25). Verdachte Michael P. was in behandeling bij zo’n kliniek, maar had verlof voor de verjaardag van zijn moeder op de dag dat Faber verdween. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) stelde naar aanleiding hiervan een onderzoek in naar de kliniek, Altrecht Aventurijn in Den Dolder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.