Zeewolde

OM: Michael P. verkrachtte Anne Faber ook

25 oktober 2017

De verdachte van de moord op de Utrechtse Anne Faber (25) zou haar ook hebben verkracht. De 27-jarige Michael P. wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Nu de beperkingen rond P. zijn opgeheven, kan zowel Justitie als de advocaat meer over de moord naar buiten brengen.

Het lichaam van de Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. Ze verdween op 29 september nadat ze een stuk was gaan fietsen. Daarop volgde een massale zoektocht van politie, familie en honderden vrijwilligers.

Voorbereid op terugkeer

Na de arrestatie van P. op 9 oktober vond de politie het lichaam van Faber in Zeewolde. P. had de vindplek aangewezen. Hij verbleef op dat moment in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij werd eerder veroordeeld voor de dubbele verkrachting op twee minderjarige meisjes en straatroven. Veel mensen zijn verontwaardigd over het feit dat P. na zeven jaar al werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij eerder tot elf jaar was veroordeeld. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

In de kliniek had P. onder meer een seksuele relatie met zijn begeleidster en  bezwangerde een medepatiënt. Ook werd de kliniek door bewoners zelf beschreven als een ‘drugshol’.

Match met profiel

P. kwam in beeld toen er DNA van hem op een gevonden jas van Anne was ontdekt. Dat gaf een match met een profiel in de landelijke databank, vanwege zijn eerdere veroordeling. Sporen die zijn aangetroffen in de auto die P. tot zijn beschikking had, zorgden voor een doorbraak.

De politie gaat ervan uit dat P. het lichaam van Anne naar de plek in Zeewolde heeft vervoerd met de auto, meldt De Telegraaf.

Donderdag besloot de rechtbank dat Michael P. nog drie maanden in voorarrest blijft zitten. Op 10 januari is de eerste pro-formazitting van zijn proces.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.