Spekman spreekt laatste woorden over de VVD

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Spekman pinkt een traantje weg nadat hij aankondigde op te stappen - Foto: ANP

Vertrekkend PvdA-voorzitter Hans Spekman spreekt zich nog een laatste keer uit over het grote verlies dat zijn partij leed tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Hij schuift de schuld op de samenwerking van zijn partij met de VVD.

De PvdA is veel te snel en geestdriftig in zee gegaan met de liberalen, zegt Spekman in zijn ‘afscheidsinterview’ met de Volkskrant. Hij zegt vooral spijt te hebben van de snelle verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de studiebeurs.

Slechte lijsttrekkersverkiezing

De omstreden lijsttrekkersverkiezing tussen ex-partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher heeft volgens Spekman nauwelijks een rol gespeeld bij het grandioze verlies van de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De sociaal-democraten leden woensdag een recordverlies van 29 zetels. Van de 38 zetels na de verkiezingen in 2012 blijven er slechts 9 over. Nog nooit verloor een politieke partij zo veel zetels bij een Tweede Kamerverkiezing.

Spekman was een van de grootste voorstanders van de lijsttrekkersverkiezing, in de hoop de partij daarmee nieuwe aandacht en allure te geven. Maar dat liep toch even anders. Deze verkiezing om het leiderschap verliep uiterst stroef, Samsom verloor en Asscher kwam als impopulaire winnaar uit de bus. Zijn partij verweet het Spekman naderhand dat hij de lijsttrekkersverkiezing te veel had doorgedrukt.

Partijbehoud

Twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen trad Spekman formeel af als partijvoorzitter, nadat de ontevredenheid binnen zijn eigen partij tot uiting werd gebracht. Naar eigen zeggen wilde hij met zijn  aftreden voorkomen dat de partij ‘uit elkaar zou vallen’.

‘Er waren hele fanatieke voorstanders die met oorlog dreigden met het kamp dat mij weg wilde – en andersom. Ik dacht echt dat de partij uit elkaar zou vallen. Uit behoud van de partij ben ik gestopt,’ aldus Spekman. In de praktijk blijft hij tot 7 oktober aan. Zijn officiële afscheid is komende zaterdag tijdens het PvdA-partijcongres. Tijdens dat congres zullen de leden tevens een nieuwe voorzitter kiezen.