nederland

Vertrekkend PvdA’er Vos haalt hard uit naar Spekman en Asscher

17 maart 2017

PvdA-voorzitter Hans Spekman wilde terug naar de 19de eeuw, terwijl we leven in de 21ste. Lijsttrekker Lodewijk Asscher gedroeg zich als een regent. Dat zijn de harde woorden van vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos na de enorme nederlaag van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Vos schrijft in een ingezonden brief in de Volkskrant dat de partij met zo’n houding niet verbaasd moet zijn dat linkse jongeren kiezen voor het jeugdige elan van bijvoorbeeld Jesse Klaver. Zijn GroenLinks haalde 14 zetels – evenveel als de SP.

Erg pijnlijk voor de PvdA, die maar een schamele negen zetels binnenhaalde – een verlies van 29 zetels. Lange tijd was de PvdA de grootste partij op links, maar die dagen zijn voorbij. De keuze voor het verleden was een verkeerde, zegt Vos, die in december vorig jaar zijn vertrek uit de politiek bekendmaakte. Dat was een paar dagen voordat de PvdA de nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen publiceerde.

‘Ongeloofwaardig en politiek onaantrekkelijk’

‘We leefden in het verleden, we waren met onszelf bezig en vergaten de kiezers,’ zegt Vos, die de cultuur van de partij omschrijft ‘als ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk’. Hij noemt de draai naar links die de partij ogenschijnlijk maakte, kunstmatig.

Deze draai, ‘zoals ingezet door de partijtop, is ongeloofwaardig en politiek onaantrekkelijk’. Vos laat aan het persbureau ANP weten dat hij desondanks op Asscher heeft gestemd. ‘Hij trok laat bij, maar mijn steun heeft hij.’ Hij vindt dat Spekman als partijvoorzitter ‘zijn consequenties moet trekken’.

Spekman moet zich zaterdag verantwoorden

De roep om het aftreden van Hans Spekman klinkt alom. De PvdA-ledenraad beslist zaterdag over het lot van de partijvoorzitter. De PvdA-afdeling Enschede heeft een stemming aangevraagd over zijn aanblijven. Binnen een uur kreeg de afdeling vijftig steunbetuigingen, meldt Tubantia. Dat aantal is voldoende om een stemming bij de landelijke ledenraad af te dwingen. Aanstaande zaterdag gaat de ledenraad van de PvdA in conclaaf over de verkiezingsnederlaag.

Nog nooit verloor een politieke partij zo veel zetels bij een Tweede Kamerverkiezing. Voorzitter Spekman speelde een belangrijke rol in dit echec: niet alleen was hij campagneleider van een matige campagne, ook organiseerde hij een weinig inspirerende lijsttrekkersverkiezing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.