Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

06 oktober 2017

Burgemeester Eberhard van der Laan is gisteravond overleden. Hij is 62 jaar geworden. Van der Laan trad op 18 september terug als burgemeester. Hij meldde zich ziek, maar trad niet af als burgemeester van Amsterdam.

Van der Laan liet in januari 2017 weten dat hij ernstig ziek was. Hij had uitgezaaide longkanker, en zou ‘nog een poosje aanblijven’ als burgervader van de hoofdstad. Van der Laan was in Amsterdam zeer populair. Toen zijn artsen hem vertelden dat hij niet verder behandeld kon worden, meldde hij zich ziek. In een brief aan de burgers van Amsterdam schreef hij: ‘Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld.’

Voordat hij burgemeester van de hoofdstad werd, maakte Van der Laan jaren carrière in de politiek.  Lange tijd was hij voor de PvdA raadslid van de hoofdstad. Ook was hij korte tijd minister van Wonen en Integratie, toen hij Ella Vogelaar opvolgde. Dat was in het kabinet-Balkenende IV. Ook was hij advocaat.

Na zijn ministerschap meldde hij zich in 2010 om burgemeester van Amsterdam te worden. Hij volgde PvdA-burgemeester Job Cohen op, die de PvdA ging leiden in de Tweede Kamer.

Van der Laan in Zomergasten

Afgelopen zomer werd Van der Laan geïnterviewd voor het programma Zomergasten, van de VPRO. Dit was een van zijn laatste optredens in het openbaar. De uitzending ging onder meer over de stad die hij als burgemeester  zou achterlaten, en over hoe Van der Laan terugkeek op zijn leven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Reacties Rutte en Asscher

Demissionair premier Rutte reageert bedroefd op het overlijden van Van der Laan. ‘We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws,’ schrijft Rutte. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher, die met Van der Laan samenwerkte in het college van burgemeester en wethouders, komt met een uitgebreide reactie op Facebook.

‘De jaren in het Amsterdamse college dat we direct samenwerkten waren prachtig. Mooi om te zien wat een powerhouse met een zacht, goed hart vermag. Dierbaar is de herinnering aan de gesprekken die we destijds voerden in de vensterbank van mijn kamer. Over de psychologie van onderhandelen. De arrogantie van de PvdA. Over plichtbesef,’ schrijft Asscher.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.