‘Wen er maar vast aan.’ Gedachten bij 3 zetels voor Denk

16 maart 2017Leestijd: 3 minuten
Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk spreken voor Turkse Nederlanders - bron:ANP

‘Het nieuwe Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer,’ jubelde Denk-leider Tunahan Kuzu nadat hij drie zetels behaalde. Philip van Tijn is ontzettend benieuwd wat Kuzu precies verstaat onder het nieuwe Nederland. 

In het stemhokje las ik gisteren: ‘U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u hebt gestemd. Ook niet met een foto. Niemand kan u daartoe dwingen.’ Ik citeer uit het hoofd, want pas een tijdje later realiseerde ik mij dat het een vreemde tekst is. Niet om de inhoud, maar omdat dit nu juist bij uitstek een tekst is die ook, nee: vooral, in andere talen had moeten staan.

Het begrip ‘Denktank’ heeft ineens een heel andere betekenis gekregen. Dat pamperen de opkomst van Denk niet heeft kunnen voorkomen, biedt stof tot veel nadenken.

Er lopen nogal wat mensen rond die PVV en Denk één pot nat vinden: weliswaar komen ze overwegend tot andere conclusies, maar beiden staan op gespannen voet met de democratie. Voor die mensen is het nuttig te lezen wat een onverdachte getuige, Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) over beiden zei in een interview van een jaar geleden.

Met Wilders kun je lachen en hij respecteert de Kamer

Ze veegde de vloer aan met de methoden van Denk, zoals filmpjes bij elkaar plakken over het stemgedrag in de Tweede Kamer en die op Facebook en YouTube zetten. Ze gaf nog een paar voorbeelden van gedrag van Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk, waarvan ze zegt: ‘Dat is een Kamerlid onwaardig’.

Over Geert Wilders – die om principiële redenen tegen haar Kamervoorzitterschap was – zei ze: ‘Je kunt van alles zeggen over Geert Wilders, maar hij heeft wel respect voor de Kamer. En hij is erg professioneel.’ Tenslotte bekende Arib dat ze ‘zelfs met hem kan lachen’. Dat zie ik met Kuzu nog niet gebeuren; dat lijkt me geen lachebekje.

‘Het nieuwe Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer,’ aldus een juichende Denk-leider Kuzu. Wat heeft Kuzu eigenlijk gedaan in die vierenhalf jaar dat hij in de Kamer zit? Ik ben trouwens ontzettend benieuwd wat Kuzu verstaat onder ‘het nieuwe Nederland’. Vast niet hetzelfde als ik.

Volgende week belooft Denk weer trouw aan de Koning

Ik kan niet wachten op de eerste vergadering van de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling. Dan worden de nieuwe én oude Kamerleden beëdigd. Het zal een heuglijk moment zijn, wanneer Kuzu en zijn beide kompanen verklaren: ‘Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen.’

Ik weet het, dat heeft hij in september 2012 ook al gedaan. Maar dit is de nieuwe Kuzu in het nieuwe Nederland.

De meest modieuze kreet van deze dagen is ‘Wen er maar vast aan’. Wen er dus maar vast aan dat we Kuzu nog vaak zullen horen zeggen: ‘Laat ik het anders zeggen.’

Sluit de Nederlandse wet eigenlijk uit dat iemand in twee nationale parlementen tegelijk kan zitten?