Turkije

Vrouw met zoon vast in Turkije: ‘Ik denk dat ex mij aangaf via kliklijn’

28 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Een Arnhemse vrouw en haar zoon worden vastgehouden in Turkije, waar ze waren voor de begrafenis van een familielid. Ze hebben een uitreisverbod gekregen, en kunnen voorlopig niet terug naar Nederland.

De vrouw zegt tegen het AD helemaal niet politiek actief te zijn. Ze begrijpt niet waarom ze is aangehouden, maar heeft wel een vermoeden. ‘Ik denk dat mijn ex in Turkije mij via de kliklijn heeft aangegeven. Uit wraak. We hebben een moeilijke scheiding achter de rug,’ zegt de vrouw in de krant.

Lees ook dit interview met Ebru Umar: ‘Van bed gelicht worden is heftig’

‘Ik weet niets van politiek’

Vanwege het uitreisverbod kan de vrouw voorlopig niet terug naar Nederland, terwijl haar zoon gewoon weer naar school moet. ‘Ik heb geprobeerd hulp te zoeken bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Maar tot nu toe kunnen ze daar niet veel voor mij doen. Ik moest een advocaat zoeken. Die zijn in augustus vanwege de zomervakantie nauwelijks te vinden,’ aldus de vrouw.

Europeanen met een Turkse identiteit kunnen worden vastgehouden als ze bijvoorbeeld worden gelinkt aan de beweging van Fethullah Gülen, de aartsrivaal van president Recep Tayyip Erdogan. De vrouw bemoeit zich naar eigen zeggen niet met politiek. ‘Ik weet er niets van.’

Reisadvies

Diverse Nederlanders met de Turkse nationaliteit werden de afgelopen maanden vastgehouden in Turkije. Door een uitreisverbod kunnen ze dan niet terug naar Nederland na een vakantie of reis naar Turkije. Twee weken terug werd de Turkse Nederlander Volkan Caliskan aangehouden. Tijdens een voetbalwedstrijd zat hij achter een spandoek waarmee demonstranten aangaven twee Turkse hongerstakers in de gevangenis te steunen. Caliskan is inmiddels vrij, maar mag nog niet naar Nederland.

Begin deze maand riepen diverse partijen in de Tweede Kamer minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) op om het reisadvies voor Turkije aan te scherpen. Het ministerie zou expliciet moeten melden dat sinds de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar de noodtoestand van kracht is in Turkije, wat in de praktijk betekent dat vrijwel iedereen kan worden gearresteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.